NPO Radio 2 Top 2000

Frank Boeijen richt zich in Kronenburg Park tot heroïneverslaafde oud-klasgenote

foto: Bullet-Ray
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Frank Boeijen richt zich in Kronenburg Park tot heroïneverslaafde oud-klasgenote

In 1985 brengt Frank Boeijen zijn grote hit Kronenburg Park uit. In het nummer zingt hij over de heroïneprostituees in zijn geliefde Nijmegen. Op de 65e verjaardag van de zanger kijken we naar het treurige verhaal achter het nummer.

Zoals de titel van het nummer al doet vermoeden vormde het Kronenburgerpark in Nijmegen, de geboortestad van Frank Boeijen, de inspiratie voor het schrijven van dit nummer. Begin jaren 80 reed Boeijen vaak langs de tippelzone waar het Kronenburgerpark bekend om stond. De gitarist van de band woonde daar in de buurt en daardoor zagen ze veel van dit soort taferelen afspelen in het park.

Triest gezicht

“Het was geen prettig gezicht, die arme meisjes daar. Ik heb geen morele oordelen, maar het was gewoon heel triest om dat te zien", vertelt de zanger in interview met NPO Radio 1. "Heroïne was toen aan de gang. Dat was niet alleen in Nijmegen, maar dat was in elke grote stad in Nederland zo. Op de een of andere manier wilde ik daar iets over zeggen."

Luister hieronder naar Kronenburg Park.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Nijmegenaar had nog wat moeite om zoiets groots als de heroïneprostitutie in een nummer te verwerken. Boeijen haalde hiervoor zijn inspiratie bij Bob Dylan. “Bob Dylan zegt: je moet het persoonlijk maken. Dus pak één iemand en maak daarover een verhaal”, zegt Boeijen.

Klasgenoot

De zanger maakte het onderwerp voor hem persoonlijk doordat hij meende iemand in het park te herkennen, een meisje waarmee hij op de middelbare school zat. “Ze was destijds al verslaafd aan heroïne en hing altijd over mijn schouder. Ik maakte haar proefwerken en sleepte haar mee naar het volgende lokaal. Jaren later zag ik haar in het licht van de koplampen van mijn auto”, vertelt Boeijen aan de NRCV-Gids in 2015. De oud-klasgenote was een heroïneverslaafde prostituee geworden. In Kronenburg Park richt hij zich tot haar, met de boodschap: houd ermee op.

Quote

“In 1 seconde ging het regenen vannacht. Ga die wereld uit 1 seconde, en rij snel door die wereld uit. Ga die wereld uit 1 seconde, en kijk goed rond in ons paradijs”

Frank Boeijen

In het tweede couplet richt Boeijen zich tot een onbekende man, die een vrouw heeft, maar ontevreden is over zijn relatie. De man zoekt geluk in het bezoeken van prostituees. Volgens de zanger gaat het nummer verder dan dit treurige verhaal, Kronenburg Park is ook een ode aan Nijmegen. “Ik had ook over het Vondelpark kunnen gaan zingen”, zegt Boeijen. Het is volgens de zanger belangrijk dat mensen bij dit nummer hun eigen fantasie gebruiken. Boeijen wilde ook lang niet vertellen waar het nummer echt over gaat. Het nummer is nu inmiddels 37 jaar oud, dus vindt Boeijen dat de mensen wel mogen weten wat het verhaal erachter is.

Within Temptation

Tijdens de Vrienden van Amstel Live in 2007 zong Frank Boeijen een speciale versie van het nummer. De zanger zong het namelijk in duet met de Nederlandse metalband Within Temptation. Halverwege het nummer zingt frontvrouw van de band, Sharon den Adel mee met het nummer.

Luister hieronder naar de metalversie van Kronenburg Park.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kronenburg Park leverde de Frank Boeijen Groep veel bekendheid op. Het maakte de band erg populair, populairder dan Boeijen graag gewild had. “Ik kwam erachter dat ik het succes waar ik zolang naar verlangd had eigenlijk helemaal niet wilde”, vertelt de zanger.

Kronenburg Park in de NPO Radio 2

In 2021 staat het nummer Kronenburg Park van de Frank Boeijen Groep op plaats 233 in de NPO Radio 2 Top 2000. Dit is na Zeg Me Dat Het Niet Zo Is op plaats 208 de hoogste notering van de groep. Bekijk hier hoe Kronenburg Park het door de jaren heen heeft gedaan.

Ster advertentie
Ster advertentie