NPO Radio 2 Top 2000

Arctic Monkeys bezorgen festivalbezoekers zwoele zomeravond

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Arctic Monkeys bezorgen festivalbezoekers zwoele zomeravond

In 2018 staan Arctic Monkeys op TRNSMT in Glasgow, Schotland. Ze spelen daar onder andere hun hoogste Top 2000-notering 'Do I Wanna Know?'.

Je weet dat je een enorme festivalhit te pakken hebt, als het hele publiek meezingt met de openingsriff van een nummer. Terwijl de zon langzaam ondergaat, starten Alex Turner en co. 'Do I Wanna Know?' in. Al snel blijkt dat de mannen zo'n festivalhit te pakken hebben. Mensen worden op schouders gehesen en mobieltjes gaan massaal de lucht in.

Da's pech, drumstok weg

De band zorgt voor de perfecte zwoele zomeravond in Glasgow en frontman Alex doet daar nog een schepje bovenop door er hier en daar wat heupzwiertjes in te gooien. Het publiek gaat uit zijn dak, drummer Matt Helders laat af en toe een drumstokje door de lucht vliegen (niet altijd de bedoeling, check minuut 2:08 van de video) en de perfecte festivalsfeer is compleet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerste liveshow ooit

Precies 17 jaar terug, op 13 juni 2003 speelden Arctic Monkeys hun eerste liveshow ooit in The Grapes Pub in Sheffield. Daar zijn helaas geen beelden van, maar wel geluidsopnames. Zanger Alex Turner is op dat moment niet erg ervaren, maar leuk om terug te luisteren is het zeker. Je vindt de opnames hier.

Arctic Monkeys in de Top 2000

In 2019 staan Arctic Monkeys vier keer in de Top 2000. De hoogste notering is op nummer 324 met ‘Do I Wanna Know?’. Die wordt opgevolgd door ‘I Bet You Look Good On The Dancefloor’ op nummer 738, ‘When The Sun Goes Down’ op nummer 989 en ‘Fluorescent Adolescent’ op 1295. Benieuwd hoe de nummers door de jaren heen zijn gestegen en gedaald? Dat kun je gemakkelijk opzoeken in de statistieken.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie