NPO Radio 2 Top 2000

America’s Ventura Highway: Het ideaalbeeld van de Californische droom

foto: Albumhoes Homecoming
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. America’s Ventura Highway: Het ideaalbeeld van de Californische droom

Dewey Bunnell schrijft Ventura Highway tijdens een van de eerste schrijfsessies met rockband America. De tracklist van een eerste album is snel klaar, maar dit nummer blijft nog op de planken liggen. Met Homecoming krijgt Ventura Highway toch een kans en met succes.

Na een clubtour in de Verenigde Staten keert America terug naar Engeland, maar de mannen voelen zich er toch niet meer helemaal thuis. Ze besluiten naar Los Angeles te verhuizen en zo komt Bunnell opnieuw terecht in het herkenbare Californië uit zijn jeugd.

Voor het tweede album gaat het schrijven van een leien dakje. “Het was als het ware onze tweede natuur”, vertelt Dewey Bunnell in een interview met American Songwriter. “We werden wakker en begonnen aan een liedje of maakten iets af, of we hadden het erover met elkaar.”

Een tropische droom

Ventura Highway is geïnspireerd op zijn tijd in Californië als kind. Dewey woont met zijn ouders en broer in Omaha tot zijn vader, die in dienst is, wordt verplaatst naar Californië. Het gezin verhuist met hem mee en de westkust voelt voor Bunnell als een tropische droom. Bij aankomst ziet Dewey op een bordje vlakbij de zee het woord Ventura staan. Het blijft voor de rest van zijn leven in gedachten en inspireert hem voor dit nummer.

Ventura Freeway

Er is veel verwarring over of de track is geschreven over de Ventura freeway. “Dat is een fout van mij”, geeft Dewey toe. “Ik kende de verschillen tussen een freeway en een highway niet, dus ik noemde het gewoon een highway.”

De Ventura freeway is een weg die in Californië langs de westkust loopt en de route naar het nieuwe thuis van de jonge Dewey. Onderweg krijgen ze een lekke band en daar staan ze dan langs de weg. “We keken naar de oceaan en de golven terwijl mijn vader de band verwisselde”, herinnert Dewey zich. Met Ventura Highway probeert Bunnell dat nostalgische gevoel langs de kust over te brengen; het ideaalbeeld van de Californische droom.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Purple Rain

Het nummer is een succes en sommige mensen vragen zich zelfs af of Ventura Highway een inspiratiebron is geweest voor Prince. De zin “getting hit by purple rain” in Ventura Highway zou namelijk de eerste keer zijn dat we de term purple rain horen in de muziek. “Voor zover ik weet heeft Prince het niet van mij overgenomen, maar het is mogelijk. Ik heb het geschreven vóór het succes van Prince, dus wie weet?” vertelt Bunnell over het onderwerp. “Ik heb Prince helaas nooit ontmoet, maar ik vind het mooi om te bedenken dat ik hem heb geïnspireerd.”

America in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat America met Ventura Highway op plek 1651 in de NPO Radio 2 Top 2000.

Ster advertentie
Ster advertentie