NPO Radio 2 Top 2000

Hoe George Kooymans het voortbestaan van Golden Earring redde met Twilight Zone

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe George Kooymans het voortbestaan van Golden Earring redde met Twilight Zone

Na een aantal magere jaren overwegen de leden van de Golden Earring begin jaren tachtig de handdoek in de ring te gooien. Terwijl het voortbestaan van de band aan een zijden draadje hangt, schrijft George Kooymans Twilight Zone, waarmee hij de band nieuw leven in blaast.

Nadat de Golden Earring in 1973 in Amerika grote successen boekt met Radar Love, zijn de vooruitzichten goed. Toch lukt het de Hagenezen niet om die verwachtingen in te lossen. Hun nieuwe muziek slaat niet aan en ook in de VS staat de band stil. Eind jaren zeventig besluit de band zelfs bijna te stoppen.

Reddingsboei

Daarom besluit bandlid George Kooymans nieuwe muziek te componeren voor zijn nieuwe soloplaat. Zo schrijft hij in 1981 Twilight Zone, dat hij inspireert op het boek The Bourne Identity van Robert Ludlum. Dat nummer blijkt uiteindelijk de ultieme reddingsboei voor de Golden Earring. Freddy Haayen, de ontdekker van de band, krijgt de leden zover om weer de studio in te duiken voor een geheel nieuw album.

foto: Albumhoes Cut

Bij de opnames van het nieuwe album Cut krijgt de Golden Earring assistentie van de Nederlandse producer Shell Schellekens. En met succes: bijna tien jaar na hun laatste succes Radar Love stormt de Golden Earring met Twilight Zone zelfs de top tien in Amerika in. De comeback is ingeluid.

Videoclip

Voor de opnames van de videoclip van Twilight Zone schakelt Golden Earring de hulp in van de dan nog vrij onbekende filmmaker Dick Maas, die later ook de clip van When The Lady Smiles regisseert. In de clip acteert zanger Barry Hay als spionageagent en wordt hij achtervolgd door drie mannen. Dat zijn de andere bandleden Rinus Gerritsen, George Kooymans en Cesar Zuiderwijk. De clip is een van de eerste met een filmische verhaallijn en wordt veel uitgezonden op MTV. Mede door dit succes doet Twilight Zone het erg goed in de hitlijsten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tour

Als gevolg van hun succes gaat de Golden Earring weer op tour door Amerika. Daar spelen ze tal van shows en staan ze zelfs een paar keer op het podium met het Canadese Rush. Waar nog niet zo lang geleden werd gedacht aan stoppen, is de Golden Earring weer helemaal terug van weggeweest.

Golden Earring in de NPO Radio 2 Top 2000

De Golden Earring staat in 2020 elf keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Twilight Zone staat op plek 295.

Ster advertentie
Ster advertentie