NPO Radio 2 Top 2000

Tears For Fears vindt inspiratie voor Mad World bij Depeche Mode

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Tears For Fears vindt inspiratie voor Mad World bij Depeche Mode

In de Top 2000 a gogo leggen Roland Orzabal en Curt Smith van Tears for Fears uit wat de inspiratie voor Mad World was, een nummer dat later een grote hit wordt op naam van Gary Jules en Michael Andrews.

"We zagen Depeche Mode in Top of The Pops. Ze bespeelden een groot keyboard met één vinger. Daarmee wilden ze zeggen dat ze niet konden spelen", vertelt Curt. Ook het pianospel van Gary Numan van onder andere Nine Inch Nails inspireerde Tears For Fears-zanger Curt Smith. "Door hem zijn we ons album op die manier gaan opnemen. Het was gewoon zo eenvoudig en effectief in zijn eenvoud. Het waren gewoon een paar keyboards, maar het riep wel emotie op."

Hij zag in dat je gemakkelijk zelf complexe muziek kan maken en in plaats van een drummer een drumcomputer kan gebruiken. "We konden de keyboards programmeren. Voor lastige gitaarstukken hoefde je alleen op de knop te drukken. Mad World is niets meer dan een baslijn op de synthesizer."

Absurd perspectief

Roland vertelt iets meer over het verhaal achter de track. "Ik woonde in een appartement in het centrum van Bath. Mijn vrouw, die toen nog m’n vriendin was, had drie banen zodat ik werkloos thuis kon zitten. Ik zat de hele dag thuis op mijn akoestische gitaar te tokkelen. Ik was gek op het nummer Still Crazy After All These Years van Paul Simon." Volgens hem gaan Mad World en het nummer van Paul Simon ongeveer over hetzelfde: "Je zit bij het raam van je appartement en ziet iedereen naar werk gaan, van negen tot vijf. Het is een absurd perspectief om de dagelijkse routine te zien van mensen die werken voor de kost terwijl jij werkloos in een flatje zit. Daar kwam het idee vandaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gaat het nummer over suïcide?

In het nummers zitten onder andere de volgende lyrics: "The dreams in which I'm dying are the best I’ve ever had." Toch gaat het nummer volgens Roland niet over zelfmoord. "We waren dol op het werk van dr. Arthur Janov, in het specifiek zijn boek Primal Scream. Hij zei dat de heftigste dromen die we hebben het beste spanningen verminderen. Soms voelen we ons na een belachelijke droom stukken beter." 'The dreams in which I'm dying' waren dus het beste, omdat de realiteit daarna weer een stuk prettiger was.

Beroemde cover

Een bekende cover van hun Mad World is natuurlijk die van Gary Jules en Michael Andrews. Wat vindt het duo eigenlijk van deze cover? Curt: "Het was fantastisch om hem voor de eerste keer te horen. We vinden dat hij beter bij de tekst past dan onze versie. De muziek klinkt namelijk ook heel somber."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tears For Fears in de Top 2000

In 2021 staat Tears For Fears zes keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Mad World staat op plek 1835. De cover van Michael Andrews ft. Gary Jules staat een stukje hoger, namelijk op nummer 1305.

Ster advertentie
Ster advertentie