NPO Radio 2 Top 2000

In The Marshall Mathers LP is er niemand die Eminem niet beledigt

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. In The Marshall Mathers LP is er niemand die Eminem niet beledigt

Het is vandaag alweer 23 jaar geleden dat Eminem The Marshall Mathers LP uitbrengt. Het derde studioalbum van de rapper bevestigt zijn sterrenstatus, maar zorgt dankzij de huiveringwekkende en beledigende teksten ook voor heel wat controverse.

In 1999 brengt Eminem The Slim Shady LP uit. Een album dat van de rapper een wereldster maakt. Maar roem en rijkdom is het niet het enige wat dit album hem brengt. Hij haalt ook de woede van vele luisteraars op zich, die hem beschuldigen van vrouwenhaat, homofobie en het verheerlijken van geweld. Toenmalig hoofdredacteur van Billboard, Timothy White beweert dat Eminem "geld verdient door de ellende van de wereld uit te buiten". En zelfs Eminems eigen moeder spant een rechtszaak tegen hem aan. De rapper laat in zijn lyrics namelijk vallen dat zij drugs zou gebruiken.

The Marshall Mathers LP

Maar als je denkt dat Eminem schuldbewust zijn excuses aanbiedt, heb je het goed mis. In plaats daarvan brengt de dan 27-jarige rapper in 2000, slechts 15 maanden na Slim, The Marshall Mathers LP uit. Een plaat die VICE omschrijft als een "72-minuten durende fuck you naar zijn vele vijanden".

In plaats van zich koest te houden en zijn wonden te likken, maakt hij een album waarin hij uithaalt naar de media en zijn critici. Hij doet zich voor als monster waar anderen hem voor aanzien. In de lyrics van Criminal bevestigt hij dit weer eens door aan te geven dat hij de slechterik is "die de spot drijft met mensen die omkomen bij vliegtuigcrashes en die lacht zolang het hem maar niet overkomt". En dat bezorgt hem niet alleen meer kritiek, maar ook meer faam.

Superster, misogynist, homofoob, rolmodel?

Hoogte- en dieptepunten wisselen zich na de release van het album in razendsnel tempo af. Zijn nieuwe muziek bevestigt zijn status als superster, maar staat opnieuw bol van de homofobe en vrouwonvriendelijke inhoud. En dat is mild uitgedrukt. "My words are like a dagger with a jagged edge. That'll stab you in the head, whether you're a fag or lez. Or the homosex, hermaph, or a trans-a-vest. Pants or dress, hate fags? The answer's 'Yes'", rapt hij in Criminal.

Maar als Eminem gevraagd wordt naar zijn raps, antwoordt hij doorgaans dat zijn muziek fictieve verhalen zijn die hij vergelijkt met horrorfilms. In het echte leven zou hij geen problemen hebben met homo's. En de vraag rijst of je de rest van de soms walgelijke beelden die hij schetst dan ook serieus zou moeten nemen. In Kim rapt Eminem een van zijn duisterste verhalen: de moord op Kim Mathers, zijn vrouw en de moeder van zijn kinderen.

Zo verkoopt Eminem in de eerste week 1.76 miljoen exemplaren van The Marshall Mathers LP. Maar wordt de rapper een week later gearresteerd bij een bar, in verband met een ruzie, waar zijn vrouw en een ongeladen pistool in betrokken zijn.

Tegen zijn fans is hij allerminst vriendelijk. "I don't know you and no, I don't owe you a mothafucking thing. I'm not Mr. N'Sync, I'm not what your friends think. I'm not Mr. Friendly, I can be a prick." Eminem had duidelijk geen trek in het zijn van een rolmodel.

Succesvol

Voor The Marshall Mathers LP ontvangt Eminem onder andere een Grammy Award, een Echo Award en een MTV Europe Music Award. The Real Slim Shady en Stan met Dido zijn wereldhits. En over het album wordt 23 jaar na dato nog altijd gesproken. Maar niet altijd om de juiste redenen. Met The Marshall Mathers LP schrijft Eminem rapgeschiedenis, maar dan wel met een duister randje.

Luister hieronder naar een van de meest succesvolle nummers van het album, Stan:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eminem in de NPO Radio 2 Top 2000

Eminem is in 2022 10 keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000, met Stan op plek 239. Benieuwd hoe de nummers van Eminem het door de jaren heen hebben gedaan in de Top 2000? Bekijk het in de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie