NPO Radio 2 Top 2000

De 7 leukste weetjes over Bohemian Rhapsody

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De 7 leukste weetjes over Bohemian Rhapsody

Elton John had er een hard hoofd in en wij Nederlanders vonden 'Willempie' beter. De zeven leukste weetjes over 'Bo Rhap'.

1. Het hele nummer zat in Freddie's hoofd

Volgens Brian May kwam Mercury binnen met een hele stapel papieren van zijn vaders werk. 'Hij speelde piano zoals de meeste mensen drums spelen. Hij speelde iets met allemaal gaten ertussen waar hij riep dat er 'hier iets opera-achtigs zou komen'".

2. De ‘Galileo’s’ versleten de opnametapes

Op een goed moment waren er 180 sporen met koortjes. Brian May herinnert zich dat ze door de tape heen konden kijken, zo versleten was ‘ie door het telkens opnieuw opnemen van de ‘Galileo’s’ en ‘Beelzebubs’. ’s Ochtends begroette Freddie de technicus met een frisfruitig ’O, ik heb nog een paar Galileo’s, darling!’.

Quote

Pling ploing! Hier komt iets opera-achtigs!’ Bonk, pling!

Freddie Mercury

3. 'Bohemian Rhapsody' was het duurste nummer ooit

A Night At The Opera was, dankzij dit nummer, het duurste album ooit gemaakt. Zes studio’s werden gebruikt. Geen enkele synthesizer werd gebruikt.

4. De clip was een excuus

Queen maakte de videoclip volgens Roger Taylor omdat de band niet in Top Of The Pops wilde spelen, of beter: playbacken. Volgens Taylor vonden ze optreden in het programma vreselijk en ontzettend saai.

5. …en werd opgenomen in drie uur tijd

In de oefenruimte van Queen, in niet meer dan drie uur en met een budget van 3.500 pond, werd de voor die tijd zeer innovatieve clip van ‘Bohemian Rhapsody’ in zijn geheel geschoten.

Quote

Ben je gek geworden?! Dit krijg je nooit op de radio!

Elton John

6. Elton John vond het gekkenwerk

"Ben je gek geworden?! Dit krijg je nooit op de radio!" riep Elton John tegen Queens manager, toen die het hem liet horen. Het nummer was veel te lang, dacht Elton.

7. ‘Bo Rhap’ is mooi, ‘Willempie’ mooier

Tot slot: volgens singlekopers in de '70s, was ‘Willempie’ leuker dan ‘Bo Rhap’. De carnavalsklassieker van André van Duin verdreef ‘Bohemian Rhapsody’ van de eerste plek in de hitparade, tegenwoordig Mega Top 50, op 31 januari 1976.

Oké Elton, hier is 'ie nog een keer!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie