NPO Radio 2 Top 2000

Hoe de gitaar van Fleetwood Mac-legende Peter Green keer op keer nieuw leven krijgt

foto: Wikipedia/Nick Contador
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe de gitaar van Fleetwood Mac-legende Peter Green keer op keer nieuw leven krijgt

B.B. King heeft Lucille, Eddie Van Halen de Frankenstrat en Eric Clapton werd beroemd met Blackie. Legendarische gitaren zijn er maar zat, maar zo goed bewaard als Greeny zijn er maar weinig.

Om alvast een misverstand de wereld uit te helpen: Greeny is geen groene gitaar. De goudgele Gibson Les Paul is beroemd geworden in de handen van Peter Green, oprichter van Fleetwood Mac. Vandaag in 1970 zorgde zijn vertrek uit de Brits-Amerikaanse band voor een essentiële koerswijziging: Fleetwood Mac veranderde van een bluesband in een popgroep en scoorde in de daaropvolgende jaren iconische hits, met het album Rumours als hoogtepunt. Zeven nummers van die plaat stonden in 2022 in de NPO Radio 2 Top 2000, een record.

'Hou 'm maar'

Maar die geschiedenis kennen we. Greeny was ten tijde van Rumours al lang geen eigendom meer van Peter Green. Hij verkocht de gitaar in 1970 bij zijn vertrek uit Fleetwood Mac aan Gary Moore. Die stond destijds met Skid Row (de bluesband, niet de metalband) in het voorprogramma van Fleetwood Mac en Moore mocht de Les Paul voor 100 dollar hebben. "Hou 'm maar, ik hoef hem niet terug te hebben", was de boodschap van Peter Green.

Gary Moore hield zich 36 jaar aan die afspraak. Hij gebruikte Greeny bij Skid Row, Thin Lizzy en tijdens z'n solocarrière. De magische gitaarsound op Parisienne Walkways komt mede door Greeny en ook op magnum opus Still Got The Blues gebruikt Gary Moore de gitaar. In 1995 maakt hij zelfs een album voor Peter Green: Blues For Greeny. Met cover Need Your Love So Bad, in 1968 opgenomen door Fleetwood Mac, scoort hij zelfs nog een klein hitje in het Verenigd Koninkrijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2 miljoen

In 2006 verkoopt Gary Moore Greeny. Hij sleept er een lucratieve deal uit, want waar Moore de Les Paul voor 100 dollar (omgerekend naar 2023 €710) aanschafte, kon hij hem voor omgerekend bijna 1,4 miljoen euro verkopen. Greeny kwam in een draaimolen van handelaren en tentoonstellingen terecht. Een onterecht lot, vond Metallica-gitarist Kirk Hammett in 2014. Hij besloot de historische Gibson voor zo'n 2 miljoen dollar achter het glas vandaan te halen. Sindsdien gaat Greeny mee in het intensieve tourschema van Metallica, waar massa's mensen in stadions en hallen over de hele wereld de gitaar hebben kunnen aanschouwen. Ook op de albums Hardwired...To Self-Destruct en het aanstaande 72 Seasons is Greeny gebruikt.

The Green Manalishi

Op de hals van Greeny worden nog regelmatig de riffs en licks van weleer gespeeld. De legendarische heavymetalband Judas Priest speelt regelmatig hun cover van Fleetwood Mac's The Green Manalishi (With The Two Pronged Crown). Op een festival in 2021 vroegen ze Kirk Hammett om mee te doen, op Greeny uiteraard. En als eigenaar van de bijzondere gitaar gaf Hammett ook acte de présence tijdens een speciaal eerbetoon aan Peter Green, die in juli 2020 kwam te overlijden. Greeny leeft nog voort in de handen van de ene na de andere beroemde gitarist, maar zoals zijn lot in 1970 bezegeld werd: nooit meer in de handen van Peter Green.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Peter Green in de NPO Radio 2 Top 2000

Fleetwood Mac-songs in de Top 2000 zijn grotendeels van ná Peter Greens tijdperk. Toch staan er een paar Green-nummers in de lijst. Albatross bijvoorbeeld, op plek 502, en Oh Well (Part 1) op 1046. The Green Manalishi (With the Two Prong Crown) stond jarenlang in de Top 2000, maar is sinds 2014 niet meer tussen Kerst en oud en nieuw op NPO Radio 2 te horen.

Ster advertentie
Ster advertentie