NPO Radio 2 Top 2000

Gitaar van Kurt Cobains MTV Unplugged optreden wordt geveild

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Gitaar van Kurt Cobains MTV Unplugged optreden wordt geveild

Nadat het vest van Kurt Cobain tijdens een eerdere veiling voor ruim 300 duizend dollar onder de hamer ging, is nu zijn gitaar van datzelfde optreden aan de beurt om geveild te worden.

Het akoestische instrument dat Kurt bespeelde tijdens de MTV Unplugged sessies in 1993 wordt volgende maand geveild. Het type 1959 Martin D-18E exemplaar zal voor niet minder dan een minimale bieding van één miljoen dollar geveild worden. Koopje, toch? Het gaat niet om de gitaar alleen, hij komt in de koffer waarin Cobain hem bewaarde, inclusief een pakje snaren dat voor de helft is gebruikt, een aantal plectrums en een suede tasje.

Volgens mede-oprichter Darren Julien van veilinghuis Julien's Auctions is het een zeer bijzonder item. "Deze gitaar heeft zijn plekje in de geschiedenis van rock-'n-roll verdiend, gezien hij is bespeeld door een van de meest invloedrijke personen in rockmuziek. En dan ook nog tijdens het legendarische optreden van MTV Unplugged."

Vest onder de hamer

Vorig jaar werd ook al het vest van Kurt geveild dat hij tijdens dit optreden droeg. Het olijfgroene vest werd toen verkocht voor 304.000 dollar (!). De verwachtingen waren hiermee flink overtroffen aangezien er voorspeld werd dat het vest tussen de 180.000 en 270.000 dollar zou opbrengen. Het vest is al 26 jaar niet gewassen en ziet er nog precies hetzelfde uit als toen Kurt het droeg. Het vest is nooit opgeknapt, mist er een knoop en zit er een brandgat van een sigaret in.

Naast de gitaar van Kurt wordt aankomende maand ook de setlist van het MTV Unplugged optreden geveild. Ook het shirt dat Cobain droeg in de videoclip van 'Heart-Shaped Box' en een kapotgeslagen Fender Stratocaster afkomstig van Nirvana's In Utero-tour in 1994 gaan onder de hamer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

MTV Unplugged in New York

Het MTV Unplugged-optreden van Nirvana staat bekend als één van de meest iconische optredens in de muziekgeschiedenis. Het concert is opgenomen op 18 november 1993, een paar maanden voor Kurt Cobain een einde maakte aan zijn leven op 5 april 1994. Een jaar na de opnames bracht de band het live-album MTV Unplugged in New York uit. Het akoestische album werd een groot succes en behaalde de allereerste positie in de Billboard 200.

Luister naar de NPO Radio 2 Songfestival Top 50

De stembussen zijn gesloten! Luister op vrijdag 15 mei van 18:00 tot 22:00 uur naar de Songfestival Top 50 op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie