NPO Radio 2 Top 2000

Het verhaal achter de cover van 'Who's Next'

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het verhaal achter de cover van 'Who's Next'

‘Who’s Next’, 45 jaar geleden op 3 in de Nederlandse albumlijsten, wordt door veel critici gezien als het beste album van The Who.

Beste albumhoes

Niet alleen het album zelf, maar ook de hoes van ‘Who’s Next’ wordt goed ontvangen. Televiesiezender VH1 roept het in 2003 zelfs uit tot ‘beste albumhoes in de rockgeschiedenis’.

Net geplast

De foto wordt genomen in Easington Colliery, een mijnstad in noord-oost Engeland. We zien The Who schijnbaar net klaar met plassen tegen een potig betonblok, die uit een berg mijnafval steekt.

Water druppelen

Volgens fotograaf Ethan Russel hoefden overigens niet alle The Who-leden te plassen, waarna Russel water tegen het beton liet druppelen uit lege filmrolletjes.

A Space Odyssey

Het beeld van de grote steen op de berg met de kleine mannetjes erbij zou een idee zijn van John Entwistle en Keith Moon, die beide 2001: A Space Odyssey gezien hebben.

Zwarte lingerie

Eerdere ideeën voor de hoes van ‘Who’s Next’ waren onder andere: een naakte vrouw met The Who’s hoofden op de plek van haar genitaliën, het plassen tegen een gitaarversterker en Keith Moon in zwarte lingerie, met een bruine pruik en een zweep.

Uiteraard werd het laatste uitgevoerd.

De foto verscheen in de latere CD-uitgave van ‘Who’s next’ in 1995 en 2003. Leuk, maar we zijn toch blij dat ook The Who weet wanneer ze goud in handen hebben. En wanneer niet.

Top 2000

Nummers van Who's Next vind je natuurlijk ook terug in de Top 2000: 'Baba O'Riley (#170), en 'Won't Get Fooled Again' (#731).

Ster advertentie
Ster advertentie