NPO Radio 2 Top 2000

Stevie Wonder brengt ode aan Sir Duke op single uit 1977

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Stevie Wonder brengt ode aan Sir Duke op single uit 1977

Op 22 maart 1977 brengt Stevie Wonder Sir Duke uit. Hij schrijft het nummer voor zijn muzikale held.

"Ze zijn zo snel vergeten"

Op het album Songs in the Key of Life van Stevie Wonder uit 1976 staat het nummer Sir Duke. In 1977 brengt hij het nummer uit als officiële single. De Amerikaanse componist Duke Ellington, oftewel Sir Duke, is een groot voorbeeld voor Wonder. Als zijn held in 1974 overlijdt wil hij een ode voor hem schrijven. In de tekst verwijst hij ook naar jazz-grootheden Ella Fitzgerald, Count Basie, Glenn Miller en Louis Armstrong. "Ik wist meteen wat de titel zou worden. Ik wilde iets doen voor de artiesten die iets voor ons hebben betekend", vertelt Wonder. "Ze zijn zo snel vergeten. Ik wilde mijn waardering geven."

Wie is Wonders grote held

Sir Duke wordt geboren als Edward Kennedy Ellington op 29 april 1899 in Washington. Ellington krijgt op latere leeftijd de bijnaam 'Duke' toebedeeld, wat staat voor hertog. Op zijn zevende begint hij al met pianolessen en op zijn vijftiende schrijft hij zijn eerste compositie. Als hij zeventien jaar oud is stopt Ellington met school en focust hij zich volledig op de muziek. En met succes, want hij groeit uit tot één van de grootste componisten die Amerika ooit heeft gekend.

Hitmachine

Voor het 40-jarige jubileum van het Glastonbury Festival in 2010 nodigt de organisatie Stevie Wonder uit. Tijdens zijn show mag het nummer Sir Duke natuurlijk niet ontbreken. Het publiek zingt moeiteloos mee met de hit. Bekijk het hele optreden hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stevie Wonder in de Top 2000

Sir Duke staat in 2021 op nummer 1427 in de lijst en is daarmee 20 plekken gestegen sinds 2020. Benieuwd hoe het nummer door de jaren heen is gestegen en gedaald? Bekijk hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie