NPO Radio 2 Top 2000

De Londense stripclub die Wham!’s Club Tropicana inspireerde

foto: Still Youtube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De Londense stripclub die Wham!’s Club Tropicana inspireerde

Het is alweer 40 jaar geleden dat Wham! Club Tropicana uitbrengt. Bij gebrek aan zomerse temperaturen nemen we in aanloop naar het weekend een duik in het verhaal achter dit tropische nummer.

Het is inmiddels een bekend verhaal: Wham!’s Club Tropicana zou zijn gebaseerd op het Ibiza's Pikes Hotel, wat ook de locatie is van de zonnige videoclip. Op het moment dat de groep het nummer uitbrengt, is het hotel pas net open, maar het wordt al snel geliefd bij sterren als Jon Bon Jovi en Freddie Mercury.

Van Ibiza naar Londen

Maar in de nieuwe Netflix-documentaire over het popduo uit de jaren 80, WHAM! vertelt songwriter George Michael dat Club Tropicana niet alleen gebaseerd is op het luxe resort. Hij en Andrew Ridgeley krijgen het idee voor het nummer als ze optreden in Le Beat Route, de Soho-nachtclub waar ze samen hun vrijdagavond doorbrengen om beter te leren dansen.

Een pand verder, Greek Street nummer 18, opent Freddy Irani in 1958 Club Tropicana in Londen. De club focuste zich eerst op cha-cha-cha, maar dat bleek al snel een verkeerde zet. Daarom bouwde Irani de locatie al snel om tot een stripclub. Maar 3 jaar later blijkt ook die formule al snel uitgewerkt. En in 1961 zet Irani Club Tropicana te koop. De locatie staat niet te lang leeg. Komiek Peter Cook doopt de voormalig stripclub om in comedyclub The Establishment, wat later weer Zebra wordt, Marina's Miranda Club en Exciting Cinema Club, waar hardcore porno te zien is.

Als Wham! Begin jaren 80 een paar deuren verder optreedt in Le Beat Route is Club Tropicana al twee decennia gesloten. Maar met hun single Club Tropicana houden de artiesten, al dan niet bewust, de geschiedenis van het Londense pand springlevend.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

WHAM!

George Michael en Andrew Ridgeley wisten in de jaren 80 met nummers als Club Tropicana (vorig jaar de aanvoerder in de Vakantieplaat Top 150 van NPO Radio 2), Wake Me Up Before You Go-Go en Last Christmas uit te groeien tot wereldsterren. Op Netflix kun je nu de documentaire Wham! kijken. De film vertelt het verhaal vanaf de ontmoeting van Ridgeley en Michael, het vormen van Wham! in 1981 en het einde van het duo in 1986, waarna Michael als solozanger zo mogelijk nog succesvoller werd.

De trailer bekijk je hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie