NPO Radio 2 Top 2000

Slapeloze nachten inspireerde Owl City’s Fireflies

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Slapeloze nachten inspireerde Owl City’s Fireflies

"You would not believe your eyes, if ten million fireflies…" Lees je deze lyrics, dan begint het catchy melodietje waarschijnlijk meteen af te spelen in je hoofd. Maar wat bedoelde Owl City eigenlijk met het vrolijke nummer Fireflies? Wij zochten het voor je uit.

Owl City Adam Young, beter bekend als Owl City, wordt bijna 14 jaar geleden - ja, echt - in één klap wereldberoemd met zijn single Fireflies. Het nummer domineert in Nederland 10 weken lang de hitlijsten en heeft inmiddels bijna 800 duizend streams op Spotify.

Voor het succes, in 2008, woont de dan 21-jarige Young in de kelder bij zijn ouders in Owatonna, Minnesota. Muziek is op dat moment maar een hobby, net zoals videogames en skateboarden. Alles wat hij schrijft en produceert, brengt Young in eigen beheer uit. Via sociale netwerken als Facebook en (vooral) MySpace is zijn muziek te beluisteren, net zoals zijn debuutplaat Maybe I'm Dreaming, dat hij dat jaar uitbrengt. Het album is geen groot succes, maar behaalt toch de Billboard Electronic Chart en bezorgt Owl City zijn eerste trouwe fans.

Vallende sterren en vuurvliegjes

Hoewel Fireflies niet op dat album terechtkomt, schrijft de singer-songwriter Fireflies wel tijdens het maken van zijn eerste LP. Young schrijft het nummer over zijn worsteling met slapeloosheid en raakt geïnspireerd als hij gaat kamperen in Minnesota: "Die nacht was er een meteorenregen", vertelt de zanger tegen Entertainment Weekly. "Ik herinner me dat ik dacht: wat een cool idee als die vallende sterren vuurvliegjes zouden zijn."

De zanger schrijft het nummer een week later in de kelder van zijn ouders als hij, toepasselijk genoeg, niet kan slapen. "Het is ironisch dat wanneer de slaap en ik elkaar niet kunnen vinden, de inspiratie vaak het hardst toeslaat", zegt de zanger tegen Anti Music. "Ik hoefde niet echt na te denken over het leggen van een verband tussen slapeloosheid en vuurvliegjes, het gebeurde gewoon en het nummer schreef zichzelf eigenlijk." Ondanks het slaapgebrek omschrijft Young het schrijfproces van Fireflies later als "erg leuk".

Eendagsvlieg

Het nummer groeit daarna dus in no tempo uit tot een megahit. Owl City wordt genomineerd voor een Grammy voor Best Dance Recording en wint zelfs een American Music Award voor Favorite Pop/Rock Song. Adam Young gaat na zijn doorbraak op tour met onder andere Maroon 5 en John Mayer. Maar afgezien van het succes van Good Time, de hit die hij in 2012 scoort met Carly Rae Jepsen, blijft het daarna stil rondom de artiest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Owl City in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 is Owl City opnieuw terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000 met zijn hit Fireflies op plek 1478.

Ster advertentie
Ster advertentie