NPO Radio 2 Top 2000

Het overspelige verhaal achter First Time Ever I Saw Your Face

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het overspelige verhaal achter First Time Ever I Saw Your Face

De Amerikaanse zangeres Roberta Flack is vandaag 87 jaar geworden. Een mooi moment om terug te blikken op haar grote doorbraak: The First Time Ever I Saw Your Face.

Als Donal Leace The First Time Ever I Saw Your Face – de versie van folkduo Joe & Eddie uit 1963 – speelt, is Roberta Flack direct onder de indruk. Op haar beurt leert ze het nummer aan haar leerlingen van de Glee Club op de Banneker Junior High School. En als Flack in 1968 bij Atlantic Records tekent, is The First Time een van haar eerste keuzes voor haar debuutalbum, First Take. "Het tempo en het arrangement van het nummer maakten deel uit van de manier waarop ik het verhaal achter het nummer ervaarde", vertelt ze tegen Songwriter Universe. "Als je je gevoelens uit over de eerste keer dat je een grote liefde ziet, heb je gaan haast om het verhaal te vertellen."

Clint Eastwood

Ondanks haar passie blijft de uitvoering van Flack onder de radar, totdat Clint Eastwood het in 1971 gebruikt in zijn film Play Misty For Me. De zangeres vertelt later in het tijdschrift Uncut dat ze zelf twijfels heeft over de match tussen het lied en de film. "Ik vond het te langzaam", vertelt ze. "Hij wist zeker dat het niet zo was. Hij had gelijk. En ik was aangenaam verrast."

En een jaar later wordt Flacks The First Time Ever I Saw Your Face alsnog als single uitgebracht. De track groeit uit tot een nummer 1-hit in Australië, Amerika en Canada en bereikt in Nederland een bescheiden negende plaats in de Top 40.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De affaire

Flack weet met haar zang het verlangen en de liefde zó goed over te brengen, dat je bijna zou vergeten dat het origineel 15 jaar eerder wordt gemaakt. Folkzanger Ewan MacColl schrijft The First Time Ever I Saw Your Face in 1957 voor zijn minnares Peggy Seeger. Zij is op zoek naar een nummer voor een romantische scène in een toneelstuk waar ze in speelt. MacColl heeft niet meer inspiratie nodig, zet het lied binnen het uur op papier en speelt het vervolgens af via de telefoon.

Een romantisch gebaar, zou je denken. Maar MacColl is op dat moment hartstikke getrouwd met een andere vrouw, Jean Newlove. "We konden toen niet echt met elkaar overweg", vertelt Seeger in 2015 tegen Mojo. "Hij was toen immers met iemand anders getrouwd." MacColl verlaat uiteindelijk zijn toenmalige vrouw en trouwt in 1977 met Seeger.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Roberta Flack in de Top 2000

The First Time Ever I Saw Your Face staat in 2023 op nummer 1417 in de NPO Radio 2 Top 2000. Killing Me Softly, waaraan ze met Fugees werkt, staat op de 1425e plek.

Ster advertentie
Ster advertentie