Stavermans Disco
KRO-NCRV

Lizzo maakt met About Damn Time hét disconummer van de zomer

foto: NPO Radio 2foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Lizzo maakt met About Damn Time hét disconummer van de zomer

Afgelopen week bracht Lizzo haar eerste nummer van dit jaar uit: About Damn Time. Ze noemt het zelf hét liedje van de zomer. In zowel het nummer als de videoclip word je overspoeld met disco, genoeg reden om hem toe te voegen aan de Stavermans Disco playlist!

About Damn Time is een nummer dat er eigenlijk helemaal niet zou komen. Lizzo heeft haar nieuwe album namelijk al af wanneer haar producers bellen dat ze nog iets hebben gemaakt. Ze zegt hen dat ze alleen naar de studio komt als het heel goed is. De producers laten het horen en tien minuten later staat Lizzo in de studio om aan het nummer te werken.

Lizzoism

Als inspiratie voor het nummer gebruikt Lizzo iets waarmee ze al jaren worstelt: stress. Ze ziet ook online dat er heel veel mensen zijn die hiermee worstelen. Lizzo wil dit wereldwijde probleem niet verergeren met haar eigen stress, ze wil juist zorgen dat mensen zich beter voelen. Dit oplossen van een probleem in haar muziek noemt ze zelf 'Lizzoism'. Volgens Lizzo is About Damn Time muzikale therapie voor haarzelf en voor iedereen die naar het nummer luistert. Het thema Dancing On My Own, waarover Robyn een aantal jaar eerder een disconummer maakte, komt hier sterk in terug. Met het nummer wil Lizzo dat er gevierd wordt hoe iedereen door de coronacrisis is gekomen. Een vrolijk nummer van de buitenkant, met een diepere betekenis in de tekst.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lizzo en disco

In de jaren '60 zijn disco en funk revolutionair voor veel mensen. Er is daarom in eerste instantie ook veel kritiek op deze genres. De verminderde populariteit van disco wijten mensen vaak aan het geluid van het genre, maar volgens Lizzo heeft het daar niets mee te maken. In een interview stelt ze dat dit ligt aan discriminatie in de Verenigde Staten en woede over het samenkomen van de LHBTQ+-gemeenschap met discomuziek. Disco heeft veel mensen volgens Lizzo geholpen om uit de donkere tijd van eind jaren '60 te komen; zwarte mensen en LHBTI'ers konden zichzelf met dit genre uiten.

In Lizzo's nummer Juice komt het discogenre ook terug, maar dat wist ze nog niet toen ze het nummer aan het maken was. Ze dacht zelfs dat ze met een rocksong bezig was. Bij About Damn Time maakt ze echter opzettelijk disco, om daarmee zelf, net als die gediscrimineerde groep mensen in de jaren '60, uit een donkere tijd te komen. Met deze donkere tijd refereert ze aan de coronacrisis, maar ook aan haar persoonlijke stress.

Quote

About Damn Time is opzettelijk disco om uit deze donkere tijd te komen.

Lizzo

Videoclip

Gelijktijdig met het nummer is er een videoclip voor About Damn Time uitgekomen, die is geregisseerd door Christian Breslauer. Hij werkte eerder al samen met onder andere The Weeknd, Marshmello en Jonas Brothers. In de video gaat Lizzo naar een 'Gestresst & Sexy' steungroep, waar ze gevraagd wordt om een gedicht voor te dragen. Lizzo rent uit het klaslokaal en begint te zingen en dansen in de gang van de school. Ze maakt een feestje op de school dat stress omzet in sexy zijn. Lizzo combineert de klassieke disco met moderne disco door te twerken op een discovloer. Met het twerken wil Lizzo laten zien dat ze het belangrijk vindt om haar lichaam te omarmen. Body-positivity is namelijk een thema waarvoor ze zich veel inzet. Ook blijft Lizzo's dwarsfluit, die ze Sasha Flute noemt, zeker niet achterwege. Van kinds af aan speelt ze fluit en ze heeft het instrument zelfs gestudeerd tijdens een studie klassieke muziek. In de clip is Lizzo met haar dwarsfluit in een zwembad te zien, waar ze een solo doet.

Nieuw album

Op 15 juli brengt Lizzo een nieuw album genaamd Special uit. In eerste instantie heet het album eigenlijk In Case Nobody Told You. Nadat haar producer zegt dat het nummer dat ze had geschreven speciaal is realiseert Lizzo dat het hele album speciaal is, dat ze zelf speciaal is en ze wilt dat iedereen die naar het album luistert zich ook speciaal voelt. Special voelde daarom als de perfecte titel. Met het album sluit Lizzo een donkere periode af.

About Damn Time is de eerste single van dit album en je kunt het nummer nu al horen in de Stavermans Disco playlist:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stavermans Disco

Je hoort Stavermans Disco elke vrijdag tussen 20:00 en 22:00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie