Spijkers Met Koppen
BNNVARA

Robin en Joderik maken zich op voor een nieuw seizoen Beddenracen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Robin en Joderik maken zich op voor een nieuw seizoen Beddenracen

Na twee jaar stilte ontwaakt de grootste traditie van Langedijk en omstreken: Beddenracen. Robin Hink is voorzitter van de beddenracevereniging Bedspecial en is al maanden aan het trainen. En dat is hard nodig want Joderik Binnendijk organiseert de wedstrijd waar het allemaal om gaat: de Beddenrace van Langedijk. De twee schuiven aan bij Spijkers met Koppen en vertellen over het fenomeen.

Video niet beschikbaar

Bij het 900-jarig bestaan van Langedijk kregen inwoners de opdracht om een ludiek evenement te organiseren. En zo ontstond een traditie die tot op de dag van vandaag in stand wordt gehouden. Maar dat betekent niet dat de sport niet is geëvolueerd. Vroeger bestonden de karren nog uit een stalen spiraal, van een echt bed, met 3 wielen eronder en een fietsstuur ervoor. "Een soort zeepkist", legt Robin uit, "maar in de jaren is dat doorontwikkeld. Nu hebben we wedstrijdbedden, helemaal van aluminium. Helemaal aerodynamisch."

Teamwork

Robin kan het weten, want hij won de race van Langedijk al 5 keer. En dat levert hem wel status op. "Het winnen van de beddenrace van Langedijk is iets wat je wel je hele leven meedraagt", stelt organisator Joderik. Maar dat doet Robin niet alleen, want bij het beddenracen draait het om teamwork. Terwijl afwisselend wordt aangeduwd en gestuurd worden snelheden van wel 30 km/u gehaald. Met wie Robin dit jaar het bed gaat delen weet hij nog niet: "Maar we hebben in de club een aantal leden van wie ik denk die goed zijn… in de sport!"

Categorie 'ludiek'

De voorbereidingen zijn in volle gang, dus kijk niet vreemd op als op een regulier fietspad in Langedijk een peloton beddenracers passeert. Maar je kan er ook voor kiezen om wat langer in bed te blijven liggen en mee te doen in de categorie 'ludiek'. Joderik heeft al van alles voorbij zien komen: "Je kan van alles verzinnen. Verkleed als bijtjes, of een ander thema. Maar dan doe je ook mee voor het goede doel, en daar hangen we wel een prijskaartje aan."

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie