Spijkers Met Koppen
BNNVARA

Een eerbetoon aan veelzijdig genie Jeroen van Merwijk

  1. Nieuwschevron right
  2. Een eerbetoon aan veelzijdig genie Jeroen van Merwijk

Een lid van de Spijkersfamilie is heengegaan: kunstenaar, cabaretier, lied- en tekstschrijver Jeroen van Merwijk. In de uitzending van 6 maart herdenkt Dolf zijn oud-collega met Jack Spijkerman en Erik van Muiswinkel.

Afgelopen woensdag 3 maart is Jeroen van Merwijk in het bijzijn van zijn vrouw Jeannette overleden in zijn vakantiehuis in Sainte-Juliette in Frankrijk. Hij is 65 jaar geworden. Jeroen maakte jarenlang deel uit van het cabaret van Spijkers met Koppen, waarvoor hij honderden cabaretscènes maakte.

Om hun oud-collega te eren spelen Jack en Erik een legendarische cabaretscéne over ZOAB, zeer open asfaltbeton, van Jeroen opnieuw. "Dit is typische Van Merwijk humor. Jeroen kon ook een scéne schrijven over een ruzie tussen een lantaarnpaal en de achterliggende buren", zegt Jack.

In februari 2020 vertelt Jeroen in de uitzending aan Dolf dat hij na een oudejaarsavondoptreden ineens wat onder zijn borstbeen voelt. Het blijkt darmkanker te zijn, met uitzaaiingen naar de lever.

Ben je benieuwd naar het eerbetoon aan Jeroen van Merwijk? Bekijk het fragment hieronder:

Veelzijdig genie

”Wat mij betreft kunnen jullie nog een tijdje genieten van het veelzijdige genie en morele kompas dat zich nu al bijna 65 jaar Jeroen van Merwijk mag noemen”, zo schrijft Jeroen op 13 februari 2020, toen hij begon met de chemokuren.

Ondanks zijn ziekte blijft Jeroen schrijven. In Spijkers met Koppen vertelt hij dat hij gaat beginnen aan het boek Kanker voor beginners. Het boek komt in het najaar van 2020 uit. Hij beschrijft daarin de vele onderzoeken en behandelingen, de overweldigende belangstelling van vrienden en onbekenden en het groeiende besef dat hij zijn dierbaren zal moeten achterlaten.

Zomerspijkers

In de zomer van 2020 is Jeroen te gast bij Dolf in het programma Zomerspijkers, waarin hij twee uur lang zijn favoriete Nederlandse liedjes laat horen. "Ik vind die kanker iets wat van mij is, bij mij hoort, net zoals mijn grijze haren en mijn rimpels bij me horen", aldus Jeroen tijdens de uitzending. "Ik leef mijn leven alsof ik nog dertig jaar ga leven."

Dolf zegt het volgende over die uitzending: "Jeroen en ik waren al 31 jaar vrienden. Het mooie aan het gesprek was dat we het over onze vriendschap konden hebben en over het leed. Ik bewonderde de manier waarop Jeroen praatte over leven en dood. Hoe hij daar mee omging, dat vond ik heel inspirerend."

Columns, sketches en gedichten

Jeroen van Merwijk groeide op in Utrecht. Na een afgebroken studie Nederlands, begint hij met een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, richting schilderkunst, in Den Haag. Tijdens zijn studie schrijft hij al voor radioprogramma's van de KRO en de VARA. In 1983 studeert hij cum laude af. Drie jaar later trekt hij met zijn eerste theatershow door het land. Eind jaren '80 begint hij bij Spijkers met Koppen.

Over de jaren schreef Jeroen duizende columns, sketches, liedjes en gedichten. Ook maakte hij tientallen theatershows en werkt hij mee aan televisieprogramma's.


Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie