Spijkers Met Koppen
BNNVARA

Modeltreintjes en wielrennen in lycra pakjes: Voor mannen is geen hobby te gek

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Modeltreintjes en wielrennen in lycra pakjes: Voor mannen is geen hobby te gek

Urenlang met modeltreinen spelen op de zolderkamer, op een dure fiets in een te strak pakje over de fietspaden razen en een speciale kamer met een volledige verzameling aan stripfiguren. Mannen zijn er maar druk mee, terwijl het hun partners vaak tot wanhoop drijft. Schrijver Alek Dabrowski bracht alle typische mannenhobby’s in kaart in zijn boek 'Mannen met Hobby's' en vertelt erover bij Spijkers met Koppen.

Alek zijn interesse voor mannenhobby’s komt niet helemaal uit de lucht vallen, want hij is zelf een fervent hobbyist. Hij beschrijft in zijn boek meer dan vijftig hobby’s, maar hoefde voor een groot deel daarvan alleen maar naar zijn eigen vrijetijdsbesteding te kijken: "Voor ongeveer een kwart kun je dit boek als autobiografisch zien. Ik doe aan puzzelen, schaken, wielrennen, hardlopen en plaatjes verzamelen. Ik heb bijvoorbeeld meer dan honderd platen van Frank Zappa. Ik ben dus een echte muziekfreak, maar daarnaast ook een antiekhandelaar, dierenvriend en een vogelaar."

The Queens Gambit

De typische mannenhobby’s ontstonden een paar eeuwen geleden toen mannen na de industriële revolutie buitenshuis gingen werken. De levens van mannen en vrouwen werden anders en daardoor ontstonden ook verschillende leefwerelden. Zo ging de man bijvoorbeeld naar het café, terwijl vrouwen daar niet eens mochten komen. Zelfs eeuwen later is die splitsing nog altijd merkbaar volgens Alek: "De emancipatie in de hobbywereld loopt nog altijd achter. Vrouwen worden daar nog altijd achtergesteld doordat er vaak een mannelijke sfeer hangt en mannen ook graag die hobby voor zichzelf houden."

Toch merkt Alek wel dat er een verandering gaande is: "Ik zit op een schaakclub en daar komen steeds meer vrouwen. Waarschijnlijk komt dat door de populaire Netflix serie The Queen’s Gambit." Het is volgens Alek ook belangrijk dat meerdere vrouwen tegelijk zich aanmelden bij deze van oudsher echte mannenhobby’s zodat ze niet snel afhaken: "Één schakende vrouw tussen honderd zwetende mannen houdt het snel voor gezien, maar als er tien vrouwen binnenkomen is dat toch anders."

De touwtjesraper

Dat je nooit te oud bent om met een hobby te beginnen blijkt wel uit de hobby van de 81-jarige Luke Roberts. Hij zag op een dag een touwtje op straat liggen, besloot voortaan alle stukjes touw die hij vond te bewaren en tot een bolletje te rollen. "In mijn boek heb ik hem dan ook 'de touwtjesraper' genoemd. Na 5 jaar lang touwtjes oprapen was die bol een meter hoog en woog het geheel meer dan honderd kilo. Hij won er later zelfs de tweede prijs mee op een hobbywedstrijd. Dat is natuurlijk krankzinnig."

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie