Spijkers Met Koppen
BNNVARA

Waarom ruikt het op de Gentse begraafplaats naar frituurvet? Mysterie-jager Ward ging op onderzoek

foto: Spijkers met Koppenfoto: Spijkers met Koppen
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom ruikt het op de Gentse begraafplaats naar frituurvet? Mysterie-jager Ward ging op onderzoek

We hebben het ons allemaal wel eens afgevraagd: Hoe kwam de Europese beker van KV Mechelen in de vuilnisbak terecht en wie heeft Tina Turner opgepikt toen ze stond te liften op de Brusselse Ring? Onze zuidelijke buren van de VRT ontrafelde deze en nog vele andere mysteries en maakten er een podcast van, genaamd 'Mysteries in Vlaanderen'. Een van deze mysterie-jagers, Ward Schouppe, kwam langs bij Spijkers met Koppen en ontrafelde een paar mysteries aan tafel.

Video niet beschikbaar

Het idee begon drie jaar geleden op een zomerse dag. De radiomakers van de VRT gingen aan de slag met verhalen waar mensen al heel lang het fijne van wilden weten. "De verhalen waarvan mensen ze niet kunnen of willen uitzoeken, díe verhalen hebben wij tot op de bodem uitgezocht", zegt Ward.

Het nummer van Will Tura

Een van de mysteries gaat over de Belgische zanger, Will Tura. In 1964 had hij het hitje "draai dan 797204". Dit leidde ertoe dat duizenden mensen dit nummer gingen bellen, en iedereens verrassing werd er opgenomen met Will Tura, maar was het hem ook echt? Dit zorgde voor vele merkwaardige verhalen en zelfs tot een rechtszaak in Nederland. Ward riep de luisteraars op om tips te delen over het fenomeen en ging achter het mysterie aan. "Ik heb gebeld naar Will Tura zelf en die vertelde mij dat hij er helemaal geen tijd voor had om de telefoon op te nemen. Maar wie zat er dan achter dit merkwaardige telefoontje?"

Frituurvet op het kerkhof

Een ander mysterie waar Ward indook vond plaats op een begraafplaats. Het gerucht ging rond dat er vroeger iemand op het kerkhof in Gent had gewoond. Ward ging op zoek en tot zijn grote verbazing kreeg hij een telefoontje dat mensen daar herinneringen aan hadden. Hij vertelt dat omwonenden als ze gingen slapen licht zagen branden op het kerkhof. "En het rook er op een onverklaarbare manier naar frieten en als de melkboer kwam, verdwenen de flessen melk." Het bleek dat er niet alleen een man op het kerkhof gewoond heeft, maar zelfs in een grafkelder.

Naast deze mysteries heeft Ward, samen met zijn collega’s nog veel meer bizarre verhalen ontrafeld. Deze zijn te allemaal te luisteren als podcast: 'Mysteries in Vlaanderen'. "Ik heb mij echt kostelijk geamuseerd om de verhalen te maken."

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie