Rio

Marit Bouwmeester: trots van Warten, Friesland

  1. Nieuwschevron right
  2. Marit Bouwmeester: trots van Warten, Friesland

De dag voor de medal race had Marit Bouwmeester uit Warten een medaille al op zak. Zó goed is de Friezin in haar Laser Radial-boot.

Vier jaar geleden leerde heel Nederland ineens Marit Bouwmeester kennen. Waar over het algemeen namelijk niet heel veel aandacht is voor het zeilen, pakte zij op de Spelen in Londen zomaar de zilveren medaille. Wat waren we ongelooflijk trots op de Friese zeilster in een Laser Radial-boot.

Zelf was ze er zuur over, want ze neemt geen genoegen voor minder dan het allerbeste. Het goud op de Spelen dus. Tot ze terugkwam in Nederland en zag hoe heel het land, en Friesland in het bijzonder, fan was geworden. Dat was toch wel heel mooi en dat zilver kreeg een klein goud randje.

Dat felbegeerde goud zou Marit zomaar kunnen pakken in Rio, want een dag voor de Medal Race stond ze strak bovenaan. Er was maar één logisch gevolg mogelijk: met de Supporterstour naar haar woonplaats Warten in Friesland, waar we de boot aan het water, naast het huis van haar pake en beppe mochten parkeren.

Bus vol beppes

Wat een lieverds in Warten! En allemaal apentrots op 'hun Marit'. Maar wie er het meest trots zijn, zijn de twee oma's. Van de één heeft ze de achternaam, van de ander de liefde voor het zeilen. We konden geen genoeg krijgen van dit gouden duo:

Trots op haar kleindochter en onder de indruk van de aandacht draaide het om één vraag voor de beppes: wat gaan jullie vandaag doen? "In de zenuwen zitten," was het antwoord en beter hadden ze het niet kunnen zeggen.

Studievriendinnen van het hbo

Toch spannend, die laatste wedstrijd! Ook voor de vrienden van Marit. Daarom nodigde Floortje zichzelf heel brutaal uit bij Rianne, een van haar beste vriendinnen die ze op het hbo leerde kennen. Het is nog steeds een hecht vriendenclubje. "Ze denkt altijd dat we meer doen dan wanneer zij erbij kan zijn, maar ondertussen zien we elkaar gewoon als zij er is. Daar maak je ook tijd voor."

Maar studie en topsport, is dat te combineren? "Nou, ze was er soms niet hoor," lacht Rianne, "maar de school was wel aardig supportive. Als iemand zo in de topsport zit, dan moet je dat ook wel doen." Het resultaat is er ook behoorlijk naar, want naast haar diploma staat Marit voor de tweede keer op een Olympisch eindtournooi.

Overigens was Floortje van harte welkom... als ze maar niet door de wedstrijd heen ging vervelen.

Geen wind, te veel wind

MAAR! Hoe lekker de avond sport kijken met drie dames (en de wederhelft van Rianne) op de bank ook was en de medaille al binnen was, tóch een kleine teleurstelling: Marit mocht het water niet op.

De meiden zaten druk te appen met de broer van Marit die in de baai in Rio stond: eerst was er geen wind en toen deze aantrok, was te hard en daarna... was er geen tijd meer! Bijna vier uur zat de zeilster klaar voor de start, maar het hele feest ging niet door.

Morgen weer!

Floortje taaide onverrichterzaken af na wél een gezellige avond. Op de vraag of de drie morgen weer bij elkaar zitten: "Ja, natuurlijk! Dit is de formatie waarin het moet gebeuren, hoor!"

Eind goed al goed

Dus een dag later zaten ze weer klaar en zagen hoe Marit na een pittige race die gouden medaille pakte! Gillen voor de tv! Champagne kon open! Marit redde het gewoon! Wat een schatten en wat een support vanuit Nederland. Dat zal zéker geholpen hebben.

Ster advertentie
Ster advertentie