Rio

Marianne Vos: van schuchter meisje tot Olympische heldin

  1. Nieuwschevron right
  2. Marianne Vos: van schuchter meisje tot Olympische heldin

Marlies deed de deur open van het huis van haar allerbeste vriendin, Marianne Vos. Daar werd een loodzware, spannende wegrit voorgeschoteld met het eerste Hollandse goud.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ergens in Noord-Brabant ligt een klein plaatsje en uit dat plaatsje komt misschien wel de bekendste Nederlandse wielrensters ooit. De eerste stop van De Supporterstour bracht Floortje en Jeroen bij Marlies, de beste vriendin van Marianne Vos, in Babyloniënbroek.

Babyloniënbroek

Onderdeel van de gemeente Aalburg, vlakbij Meeuwen, Almkerk en Dussen en krap aan 400 inwoners - dát is Babyloniënbroek. Marianne Vos heeft hier inmiddels de helft van een kavel gekocht en daar een hagelnieuw huisje opgezet. De helft? Ja, het hoefde allemaal niet zo groot en de burgemeester wilde hem met alle liefde delen met zijn meest bekende inwoner.

Zo gaat dat namelijk in Babyloniënbroek. Binnen de kortste keren kwamen de buurtbewoners ook kijken wat die bus kwam doen. Ook de burgemeester en zijn vrouw stonden klaar met een dampende pan soep en koffie. Een idyllische rust, een warm welkom. Alsof het de normaalste zaak is in het dorpje.

Marlies en Marianne

Daar in de omgeving zat Marianne natuurlijk ook op school. Op die middelbare school zat ook Marlies en sindsdien zijn ze beste vriendinnen. Marlies en Marianne. Ze heeft Marianne op zien groeien van een schuchter meisje tot Olympisch kampioene.

"Ik weet nog wel dat Marianne gehuldigd werd op school. De directeur had allemaal dingen voorbereid en Marianne schaamde zich zo! Twee jaar daarna werd ze wereldkampioen en stond ze juichend op het podium. Tegenwoordig geeft ze zelfs persconferenties. Dat is wel veranderd in de loop van jaren."

Ze zien elkaar nog veel, spreken over wielrennen, maar ook over alles daarbuiten. Het was daarom helemaal geen raar idee dat Marlies de deur opendeed van het huis van haar beste vriendin om daar met Floortje en Jeroen de wegwedstrijd vrouwen te kijken.

Waterdraagster

Een loodzware rit. Nu was het vooraf nooit het plan om haar als kopvrouw in te zetten, maar ze werd waterdrager. Letterlijk. Iemand moest het doen en het zou zomaar een andere Nederlandse naar een medaille kunnen helpen...

Marlies zag het even somber in voor haar beste vriendin, maar het trok ineens bij. Vos ging ineens in de aanval en de kopgroep werd bijgehaald door het peloton. Steeds fanatieker, steeds meer gespannen, steeds meer woorden tegen Marianne. Maar ook tegen de andere dames. "Ik ken ze allemaal en zij mij ook," zegt Marlies die vreemde dingen ziet gebeuren op tv.

Val Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten rijdt weg en op kop, maar dan... "Oh nee! Ohohoh!" Ze gaat snoeihard onderuit. Marlies krampt een beetje ineen bij het zien van de nare, nare val.

Niet lang daarna rijdt er weer een klein groepje op kop met daarin ook nog een Nederlandse: Anne van der Breggen.

Anne van der Breggen pakt goud!

Dan gebeurt er het ongelooflijke. Tegen verwachting in, wel volgens plan komt Anne van der Breggen over de finish. ALS EERSTE! Die laatste meters juicht Marlies haar over de streep.

Niet lang daarna komt ook Marianne over de finish. Zelf niet gewonnen, wel een hele dikke gouden rand en teamprestatie.

Quote

Tijdens het sprinten zag ik op het scorebord een eentje staan bij de naam van Van der Breggen. Daarom juichte ik toen ik over de finish kwam. Het was fantastisch. Vervolgens hoorde ik het volgende nieuws en dat was dat Annemiek gelukkig bij bewustzijn was.

Marianne Vos tegen Nu.nl
Ster advertentie
Ster advertentie