Rio

Epke Zonderland: grijpt mis in turnfinale

  1. Nieuwschevron right
  2. Epke Zonderland: grijpt mis in turnfinale

Hij was een Olympische held, maar in Rio moest hij het toch maar nog een keer doen. De Supporterstour zag het van heel dichtbij gebeuren hoe Epke misgreep.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Epke Zonderland bezorgde vier jaar geleden met een legendarische oefening op de rekstok een gouden medaille op de Olympische Spelen. Die voelde na zijn val vier jaar eerder in Peking nog gouder en dikker. Hij turnde in Londen een perfecte oefening waardoor heel Nederland, maar eigenlijk de hele wereld, Epke nooit meer zou vergeten.

Met enige horten en stoten (het was geen vlekkeloos seizoen voor Epke) plaatste hij zich voor de Spelen in Rio om daar zijn Olympische titel te verdedigen. En hij was in vorm!

Off to Lemmer!

Op het puntje van haar stoel kijkt Floortje alle turnwedstrijden van onze Hollandse ploeg. Omdat Epke toch een klein beetje een warm plekje in ons hart heeft, is zijn oefening extra speciaal. Gelukkig werden we in Epke's hometown, Lemmer, met open armen ontvangen door een vriend en bandmaatje én de zus van Epke, waar Floortje later op de dag de oefening mocht kijken waar het allemaal om draait.

Man of many talents

"Bandmaatje? Las ik dat nou goed?" Jazeker! Zijn vriend, oud-huisgenoot en medetopsporter (in zijn geval schaatsen) Sjoerd de Vries zit samen met Epke in de rockbandje Gentlemen of the Peat. "Als we zin hebben, kunnen we koffie drinken of we kunnen muziek maken en dan kiezen we toch voor het laatste," zegt Sjoerd.

De band vol (oud-)sporters is overigens te boeken voor feesten en partijen. Dus je weet hoe leuk je bijvoorbeeld je bruiloft kunt maken.

Voorbeeld

Zelf schaatst Sjoerd, maar als sporters onder elkaar steekt hij toch veel van zijn maat op: "Ontzettend veel leer je van zo iemand, want hij heeft het allerhoogste in de sport behaald. Ja, ik heb echt wel veel van hem geleerd," vertelde hij aan Floortje. Hij heeft écht respect voor alles wat Epke al bereikt heeft.

Hoge verwachtingen

In de ochtend was het vooral duimen dat Epke er nog een schepje bovenop kon doen op de Spelen van Rio de Janeiro. Maar hoe groot zijn de kansen van de turner uit Lemmer eigenlijk? "Groot! Groter dan ik had gedacht," vertelt zijn zus Geeske die het allemaal volgt vanuit Nederland, omdat zij twee kleine, schattige kindjes heeft waar Rio te ver weg voor is. "Hij heeft grote concurrentie op de rek, maar er zijn er drie afgevlogen in de kwalificatie."

Goede hoop dus voor haar jongste broertje die ze al vanaf een ukkepuk steeds meer zag groeien in de turnschool. "Onze ouders zaten op de gym en toen wij jong waren gingen wij ook op de gym," vertelt Geeske. Toen Epke zes was ging de hele familie naar Heerenveen en gingen daar turnen en ook toen ging de kleine altijd mee.

Spelenderwijs

Oudere broer Herre was heel serieus bezig met turnen, terwijl Epke altijd aan het spelen was. Geeske denkt dat de jongste broer het daardoor spelenderwijs leerde. En steeds beter werd en steeds beter en steeds beter. Rond zijn achttiende zag ook Geeske dat hij internationaal mee kon.

De rest is eigenlijk geschiedenis. Legendarische oefeningen verder brachten hem naar dinsdag 16 augustus in Rio, waar hij zijn Olympische titel verdedigde en Floortje zat op de bank bij een megazenuwachtige Geeske in een huis vol familie en vrienden.

Slecht voorteken

Een uur voor Epke aan de rekstok zou hangen, kwam er een vrij dramatisch bericht vanuit Rio: hij was gevallen tijdens zijn warming up en had daarbij zijn vinger(s) gekneusd. Geen lekker begin, maar hij zou hoe dan ook starten aan zijn oefening.

Het slechte voorteken kreeg ook een slecht gevolg. Epke greep mis en het hele huis was stil. De Olympische droom was meteen in duigen. Het was klaar, ook al maakte hij zijn oefening nog af. Ook Geeske zag het met lede ogen aan...

Misschien doet Epke het over vier jaar weer en anders kunnen we rekenen op het dochtertje van Geeske op de Spelen van 2028.

Ster advertentie
Ster advertentie