Rio

Laura Smulders: BMX-bikkel uit het Land van Maas en Waal

  1. Nieuwschevron right
  2. Laura Smulders: BMX-bikkel uit het Land van Maas en Waal

Veel stoerder worden ze niet dan Laura Smulders. De BMX'er uit Horssen haalde voor de tweede keer de Olympische Spelen en daar is de hele omgeving megatrots op.

Je kunt als kleine meid op ballet gaan of paardrijden of turnen of... fietscrossen. En dan bedoelen we niet eens mountainbiken, maar met een BMX een megazwaar parcour over in een hele korte tijd. Heel zwaar, heel explosief, heel heftig, maar precies waar Laura Smulders uit Horssen zin in had toen ze het in 2001 voor het eerst met eigen ogen zag. Binnen de kortste keren was ze een van de uitblinkers bij Wycross, de dichtstbijzijnde club in Wijchen.

Off to Wijchen!

Op de vorige Spelen pakte Laura Smulders de bronzen plak op het BMX-parcours. Dat zag de bondscoach misschien wel aankomen, maar Nederland werd verrast door de stoere, jonge meid op haar fiets. Wat was dat cool. Vier jaar later is ze ouder, wijzer en heel wat titels rijker. Om het fijne ervan te weten te komen, reed de bus naar de Markt van Wijchen.

Martijn Jaspers

In Wijchen woont de trainer van Laura, dus schoof Martijn Jaspers 's ochtends aan in Floortjes zithoekje in de Supportersbus. Zelf was hij ook nog in de race voor de spelen, maar hij eindigde op de vierde plaats voor de drie te vergeven startbewijzen bij de mannen-BMX in Rio. Daarna ging de focus vol op het trainen van Laura Smulders (en de Belgische Elke Vanhoof, ook het TVE-BMX-team).

TVE

Samen deden ze iets wat iemand in Nederland nog nooit gedaan had: ze verlieten de bond en zetten hun eigen BMX-team op. Martijn en Laura dachten namelijk dat ze samen met hun Belgische coach beter zelf de touwtjes in handen kunnen hebben. De resultaten waren er zeker naar.

"Ik ben de trainer van het team. Ik doe de trainingsprogramma's," vertelt Martijn. Hij vindt het zelf niet gek dat hij niet mee is naar de Spelen: "In Rio kan ik verder weinig doen. Ik heb geen coaching gedaan, dus dat moet je dan daar ook niet willen doen." Vanuit Nederland heeft hij nog wel veel contact en analyseert hij alles. "BMX is een sport van enorm kleine details. Het gaat om de meest miniscule dingen. Het is een van de meest complexe sporten die er zijn," dus die analyse kan nét het verschil maken tussen winst of verlies.

Het tournooi begint officieel woensdag, maar vrijdag is de race waar het allemaal op aan komt. Wat zijn Laura's kansen? "Zij is samen met de Colombiaanse die in 2012 Olympisch kampioene werd, zijn zij de twee met de grootste baansnelheid," vertelt de trainer. "En Laura is heel koel. Ze kan rustig blijven, waar anderen te veel onder spanning staan. Als je kijkt naar de Spelen van 2012... daar stond ze heel onbevangen aan de start en pakte ze brons."

Dat klinkt allemaal alsof het een megaspannde eindrace wordt, met goede kansen voor Laura Smulders.

Superzenuwen

Toch is er één heel belangrijk persoon in Laura's leven die het allemaal niet ziet: haar moeder. "Ik weet met mezelf geen raad," vertelde een bloedzenuwachtige Wilma aan Floortje. "Tijdens de wedstrijd doe ik er alles aan om mijn gedachten te verzetten en proberen te denken 'nee, Laura is niet aan het fietsen'" Zo ging Wilma tijdens de Spelen van Londen de stad verkennen en staat er deze vrijdag waarschijnlijk een fietstochtje door het Land van Maas en Waal op het programma. Ze is namelijk uit voorzorg thuisgebleven.

"Ik heb het zien groeien. Ik heb het harder zien gaan. Hoger, sneller. Het werd steeds enger. Dus ik ging steeds meer afstand inbouwen," en dat bedoelt Wilma letterlijk. Want Wilma vond het zó spannend dat ze van aan de baan, naar de tribune, naar backstage naar thuis is gegaan. Maar tussen de wedstrijden door heeft ze nog veel contact met haar dochter.

Verzoekplaatje van Laura

Want Laura is gek op haar lieve, lieve moeder en daarom had ze bij Floortje en Jeroen een plaatje aangevraagd voor haar moeder om even te laten weten dat ze aan haar denkt, ook al is ze duizenden kilometers ver weg. Dat vond mama natuurlijk heel, héél lief van haar dochter.

Kortom: de kansen zijn goed, de vorm is er en vanuit Nederland komt er een vrachtlading support richting Brazilië. Go Laura!

Ster advertentie
Ster advertentie