Programma's

Blackbird over Built And Broken: 'Ik ging door een moeilijke periode heen qua heartbreak'

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Blackbird over Built And Broken: 'Ik ging door een moeilijke periode heen qua heartbreak'

Martine is altijd benieuwd waar de tekst van een nummer over gaat en welk hart erachter zit. Deze keer gaat het over Built And Broken van Blackbird.

Het nieuwe liedje van Blackbird lag al even op de plank, maar is pas later afgemaakt. Waarom heeft het langer geduurd? "Ik had het eigenlijk opgenomen voor mijn allereerste album. Ergens eind 2019", vertelt Merel. "Toen had ik het helemaal opgenomen en toen vond het zo ontzettend mooi en magisch. Ik vond toen de lyrics niet meer goed genoeg. Ik dacht: Ik moet weer terug naar de tekentafel." Uiteindelijk heeft ze het nummer onlangs uitgebracht.

"We are all made of those who are built and broken us"

In het nummer komt de zin "We are all made of those who are built and broken us" voorbij. Een aantal jaren geleden had ze de zin gelezen op de Instagrampagina van dichter Atticus. "Ik vond het zo'n mooie zin. Ik ging door een moeilijke periode heen qua heartbreak. Ik voelde alsof degene die mijn hart gebroken had een gedeelte van mij had meegenomen. Alsof ik een stuk blijheid en stukje naïviteit kwijt was", vertelt Merel. "Toen ik de regel las dacht ik: Als mensen worden we gevormd door dat soort heftige gebeurtenissen, zoals een heartbreak. Maar je wordt ook gevormd door mensen die onvoorwaardelijk van je houden en die er altijd voor je zijn. Het raakte mij toen heel erg."

Liefdesliedje?

Is Built And Broken dan een liefdesliedje? "Zo had ik het eerst wel geschreven", vertelt Merel. "Toen vond ik het niet meer genoeg. Het is niet alleen liefde. Je kan ook heel erg teleurgesteld zijn door een familielid. In je jeugd tegen dingen zijn aangelopen die het niet makkelijk voor je gemaakt hebben. Het gaat er uiteindelijk om dat elk mens wordt gevormd door aan de enerzijds de heftige dingen die ze meemaken en anderzijds de mensen die ze om zich heen verzamelen." Het nummer gaf haar veel rust.

In het nummer is ook de zin "I am tired of always pleasing". Wat zegt dat over Merel? Je hoort haar antwoord hieronder:

Over de podcast Tekstuele Voorlichting

In de podcast Tekstuele Voorlichting graaft Martine ten Klooster met behulp van liedjesschrijver Matthijn Buwalda door een betekenisvolle songtekst. Ze nodigen de artiest erachter uit om te ontdekken uit welk hart de woorden komen en wat ze betekenen.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie