Programma's
KRO-NCRV

De Gouden Snaar van Tom Hamilton

foto: YouTube Screenshot
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Snaar van Tom Hamilton

Deze week in de Gouden Snaar de enige echte Tom Hamilton van de band Aerosmith. Met zijn liefde voor rock-'n'-roll is hij nog steeds actief op zijn basgitaar. Zijn invloed in de nummers van Aerosmith is duidelijk herkenbaar door zijn unieke basspel. Daarbij is hij ook medeschrijver van de nummers.

Tom Hamilton wordt geboren op 31 december 1951 in Colorado Springs US. Hij begint zijn muziekavontuur op zijn twaalfde, wanneer hij de gitaar leert spelen door zijn oudere broer Scott. Een paar jaar later mag hij meedoen in een lokale band, maar niet als gitarist. Ze hebben alleen nog plek voor een bassist, dus deze kans pakt hij. Toms favoriete bassisten allertijden en grote inspiratie zijn John Paul Jones, John Entwistle en Paul McCartney.

Invloed van Tom

Hij gaat van de ene band naar de ander en komt uiteindelijk Joe Perry tegen, toekomstige gitarist van Aerosmith. Tijdens een van de optredens met hun nieuwe band komen ze Steven Tyler tegen, de toekomstige zanger. Ze besluiten met Steven een band op te richten genaamd Aerosmith. De band bereikte al snel lokaal succes door zijn liveshows en uiteindelijk worden ze een van de bekendste rockbands die er bestaat. Vooral met het nummer Dream On wordt hun populariteit steeds groter. Maar het nummer waar je de invloed van Tom zijn basgitaar het beste in hoort, is Sweet Emotion.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bijna nooit een show gemist

Met Aerosmith aan zijn zijde kan hij veel muzikale creativiteit kwijt. Tom betekent veel voor de band, omdat hij bij meerdere nummers heeft geholpen met het schrijven. Maar het is niet alleen maar sterrendom en muziek voor Tom. Hij krijgt in 2006 te horen dat hij keel- en tongkanker heeft. Hiervoor heeft hij één show moeten missen om zich te laten behandelen. Uiteindelijk is hij weer snel genezen en heeft hij amper een show van de band gemist of moeten uitzitten.

Nog steeds actief

Tot aan de dag van vandaag speelt Tom nog steeds bij Aerosmith en kunnen we nog genieten van zijn heerlijke baslijnen. Daarbij komen ze terug met de Peace-Out Tour in 2024, dus grijp je kans nu het nog kan! Tom Hamilton, jij verdient een plek in de Gouden Snaarlijst!

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassistendie besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie