Podcast

Nieuw album van de Avant-Garde Death Metal band The Monolith Deathcult

  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw album van de Avant-Garde Death Metal band The Monolith Deathcult

Suzanne Bosman en Mike Arntz zijn er weer met een nieuwe aflevering van De Keiharde Pödcast, de rock- en metalpodcast van NPO Radio 2. In deze podcast staat de liefde voor harde gitaren keiharde aan. Naast verzoeken van luisteraars komt in elke aflevering ook een band aan het woord die nieuw werk hebben uitgebracht. In de tiende aflevering van dit seizoen is vocalist, gitarist en songwriter Michiel Dekker van The Monolith Deathcult te gast.

Je zou er zo weer de kenmerkende woorden van Jambers op los kunnen laten: ‘Overdag is hij leraar geschiedenis, maar ‘s avonds daalt hij af naar de krochten van de death metal, plugt hij zijn gitaar in, gooit hij zijn haar los en laat de diepste grunts horen’. Michiel Dekker is voorman van The Monolith Deathcult. De band vierde twee jaar geleden hun 20-jarig bestaan en is nu twee jaar later terug met een nieuw album. De plaat heet The Demon Who Makes Trophies of Men en bevat acht tracks. Michiel legt in het gesprek met Suzanne en Mike uit hoe het album tot stand is gekomen en de keuze voor de acht songs die op het album staan.

The Demon Who Makes Trophies of Men

Door de hedendaagse muziekscene is volgens Michiel de behoefte aan zogenaamde full albums minder geworden en hangen de laatste twee tracks van zo’n album er maar een beetje bij, omdat de aandachtspanne bij de meeste mensen een stuk korter is geworden. Daarnaast is de muziekindustrie te afhankelijk geworden van de aangeboden afspeellijsten bij de streamingdiensten. The Monolith Deathcult heeft ervoor gekozen om eerst via de digitale snelweg een aantal singles uit te brengen en deze nu in een klinkende sound op het nieuwe album te zetten. Daarnaast zijn twee songs uit de catalogus van de band, Kindertoteslied en I Spew Thee out of my Mouth compleet revisited in een 2024 versie en hier heeft de band zich volgens Michiel zich er niet gemakkelijk vanaf gemaakt. Ook is er één ouder nummer van de band opnieuw opgenomen en voorzien van een nieuwe titel. Welk nummer? Dat mag je zelf gaan uitpluizen. The Monolith Deathcult maakt in zijn songs ook veel gebruik van samples en soundscapes. In het gesprek komt een bepaalde sample naar voren die wordt gebruikt in de titeltrack van het album, namelijk de kreet 'Bring The Beat Back’. Het is een sample uit Justified and Ancient van KLF ft. Tammy Wynette, waarbij Michiel aangeeft dat hij deze band in de jaren 80 echt heel erg vet vond. Het album heet dus The Demon Who Makes Trophies of Men en komt op 5 april uit. Het artwork is gemaakt door Frank te Riet.

Top 66,6

De longlist voor de Top 66,6 was lang, en toch werden er hier en daar nog bandjes gemist. Eén van die bands was volgens Hans Vos Dreadlock Pussy. Toen de Nu Metal opkwam, was er in Roermond een band die hoge ogen gooide en een aantal puike platen uitbracht. Hans trof de band aan het begin van de zeroes in jeugdsoos Kwinne in Stadskanaal. Het was zijn eerste concert ooit en het maakte diepe indruk op hem. Tot zijn enkels in het bier, naar adem happend in de rook maakte hij met zijn wegwerpcamera een aantal foto's waarvan de band er ook nog één op hun toenmalige website hebben geplaatst. Hans wil graag het nummer '100 Stories' horen.

Suzanne heeft een hardcore tip uit Southern California meegenomen. Verder hoor je in deze aflevering muziek van Lucifer Star Machine.

Luister hieronder naar de nieuwe aflevering:

#10 - Een verzoek vanaf de zitmaaier en Michiel Dekker van The Monolith Deathcult (S09) - De Keiharde Pödcast

De Keiharde Pödcast

Iedere vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering van De Keiharde Pödcast. Niets missen? Abonneer je dan op de pödcast!

Rock en metal in Nederland krijgen volgens vele fans veel te weinig aandacht op de Nederlandse radio. NPO Radio 2 en AVROTROS vinden dat deze groep luisteraars ook een eigen plek moet hebben waar zij hun muziek horen, nieuws meepikken en vooral zelf inspraak hebben op de inhoud van de podcast. Suzanne en Mike maken deze podcast wekelijks met hart voor hard. Naast nummers die door de luisteraars worden aangevraagd, wordt er ook aandacht besteed aan vele goede Nederlandse bands die het genre rijk is.

Je kunt al je verzoeken, verhalen, special brews aan De Wisseltap, muzikale herinneringen, anekdotes, album recensies en concertverslagen mailen naar dekeiharde@avrotros.nl. Ook kun je je (audio)appjes sturen aan De Keiharde Hotline op 06 8109 3929.

Ster advertentie
Ster advertentie