Podcast
PowNed

Chaos rond debat digitale euro: 'Mensen komen niet binnen, politie veegt plein leeg'

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Chaos rond debat digitale euro: 'Mensen komen niet binnen, politie veegt plein leeg'

In een nieuwe aflevering van Op z'n Kop! gaat het over het debat van afgelopen woensdag in de Tweede Kamer over de digitale euro.

SP-Kamerlid Mahir Alkaya was er vooraf al bang voor: een debat over zoiets belangrijks als ons digitale geld wordt in een klein achteraf kamertje gehouden, en er is geen journalist of burger bij want het is best wel ingewikkelde materie.

En dat mocht niet gebeuren natuurlijk. Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen hadden daarom de luisteraars van de podcast Op z'n Kop! opgeroepen om wél naar Den Haag te komen, want de invoering van de Central Bank Digital Currency (CBDC) betekent straks misschien wel dat de overheid elke transactie van ons kan volgen. Maar wat bleek? De meesten kwamen niet eens binnen.

"Onze luisteraars hebben zich netjes aangemeld en hebben daar ook een bevestiging van gehad. Dus de Kamer wist dat ze kwamen. Wij hebben zelfs voor hen nog extra ruimte gereserveerd. En dan blijkt dat ze er niet in kunnen. Een verstoring van het democratische proces", spreekt Zwagerman haar verbazing uit.

Uiteindelijk stonden er wel honderden mensen buiten voor een dichte deur: "Het lijkt hier wel op Schiphol. Het is een logistieke nachtmerrie. Dan heb je een levendige democratie. Dan komen de mensen naar een debat over een onderwerp dat best taai is. En dan staan ze hier in de kou."

Uiteindelijk worden zelfs de Marechaussee en de Mobiele Eenheid opgetrommeld om het plein schoon te vegen. Dat hoort toch niet in een land als Nederland. Ook Zwagerman en Van Velthuysen kwamen niet binnen, evenals hun gasten Martijn van der Linden (professor New Finance) en Thomas Bollen (Folow the Money).

Dus dan de podcast maar opnemen in de 'klusbus' van Marianne! Benieuwd naar alle ins en outs rond de invoering van de digitale euro, waarom dat zonder pardon lijkt te gebeuren en waarom zo'n digitale euro niet wenselijk is?

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering Op z'n Kop!:

#84 - OP Z'N KOP! Het debat over de digitale euro - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie