Podcast
PowNed

'Als Story Pechtold-onderzoek moet leiden, gaat er iets niet goed'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als Story Pechtold-onderzoek moet leiden, gaat er iets niet goed'

Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen nemen het nieuws van afgelopen week door en bespreken een aantal opvallende zaken. Het wantrouwen richting de media is door corona heftiger geworden: zijn media wel kritisch genoeg? Over discussies met Maarten Keulemans, die als journalist vooraan staat om het overheidsbeleid te verdedigen.

Een heftig verhaal: Alexander Pechtold (ex-D66) werd recent beschuldigd van het bijhouden van 'vrouwenlijsten' en zelfs van verkrachting. Weekblad Story, normaal gesproken niet zo van het harde, politieke nieuws, pakte het verhaal op en wijdde er liefst drie pagina's aan. Pechtold zou allerlei vrouwen naar bed hebben gelokt met beloftes over wat ze konden bereiken als ze dat zouden doen. Er zouden lijsten circuleren met de namen van vrouwen die hij en andere partijprominenten zouden hebben 'gehad'.

Hypocriet van de traditionele media

Of die geruchten nu waar zijn of niet, het verbaast Marianne Zwagerman dat de rest van de media hier niks mee doet: "Een van de slachtoffers heeft aangifte gedaan tegen Pechtold omdat hij haar acht jaar geleden verkracht zou hebben. En ze zegt niet de enige te zijn", aldus Zwagerman in de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop! Ze vindt het hypocriet van de traditionele media: "Als zoiets bij de PVV of bij Forum voor Democratie zou gebeuren hebben we het wekenlang nergens anders over, maar is het land in rep en roer dat vrouwen zijn verkracht door Pechtold? Nee dus. De Story moet hier de kooltjes uit het vuur halen. Dan gaat er in journalistiek opzicht toch iets niet goed in Nederland?"

Volgens Rick van Velthuysen weet je bij dit soort verhalen nooit welke details nu juist zijn. Dat zag je bij de verhalen over The Voice, nu weer bij de verhalen Thijs Römer: "Ik blijf dat wel heel moeilijk vinden."

Benieuwd naar wat Zwagerman en Van Velthuysen nog meer vinden van de onderzoeksjournalistiek in Nederland en wat hun commentaar op het nieuws van afgelopen week is? Luister hieronder naar een nieuwe aflevering:

#61 - OP Z'N KOP! Over Maarten Keulemans en 'kritische' journalistiek - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie