Podcast
PowNed

Socioloog Kjell Noordzij over toenemende teleurstelling in de politiek

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Socioloog Kjell Noordzij over toenemende teleurstelling in de politiek

In aanloop naar de PS-verkiezingen van aankomende 15 maart heeft Marianne Zwagerman haar ‘klusbus’ geparkeerd op de campus van de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Samen met Rick van Velthuysen spreekt ze hier met Kjell Noordzij: onderzoeker in sociologie en de opleidingskloof in politieke onvrede.

Kjell heeft de sociale aspecten rondom politiek versus electoraat onder zijn vergrootglas gelegd en heeft op veel politieke vragen vaak het antwoord. Zo bespreekt hij onder andere waar de toenemende teleurstelling in politiek vandaan komt, de afname in stemmende burgers en waardoor mensen van praktische opleidingen zich steeds minder gerepresenteerd voelen in de politiek.

Afname in stemmen

Het is geen geheim dat er bij de afgelopen verkiezingen een afname in stemmen plaatsvond, maar hoe komt dit precies? Zou het te maken kunnen hebben met de vergelijkbare afname in het vertrouwen in de politiek? Marianne: "Mijn grote angst is dat het wantrouwen onder de groep mensen die toch al niks meer vertrouwen zo groot wordt dat ze niet naar de stembus gaan."

Factoren

Volgens Kjell zijn er meerdere spelende factoren bij de kwestie. Zo zou dit probleem vooral toenemen onder praktisch opgeleide burgers. Zij worden te snel afgeschreven op het niveau van hun opleiding, zouden zogenaamd minder verstand van politiek hebben en kunnen zich steeds minder herkennen in de vaak elitaire houding en leefstijl van de meeste kamerleden.

Mensen associëren zich sneller met politici waar ze zichzelf in kunnen herkennen, zelfs los van hun standpunten. Zo wordt in het gesprek Caroline van der Plas (BBB) als voorbeeld genoemd. Echter brengt Kjell ook licht op het feit dat politici tegewoordig steeds vaker uitgezocht worden op de achtergrond van hun opleiding. Veel meer als in het verleden, met als consequentie dat mensen van praktische opleidingen zich minder gerepresenteerd voelen in de politiek.

Luister hieronder naar de nieuwste aflevering van Op Z'n Kop:

#92 - OP Z'N KOP! Met socioloog Kjell Noordzij over toenemende teleurstelling in de politiek - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie