Podcast

Sam & Julia: 'Tijdens het liedjesschrijven zijn we áltijd eerlijk tegen elkaar'

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Sam & Julia: 'Tijdens het liedjesschrijven zijn we áltijd eerlijk tegen elkaar'

In de Liedjeslust gaat Dolf Jansen samen met een muzikale gast op zoek naar dat grote gevoel dat alleen in liedjes gevangen kan worden. Deze week heeft Dolf indie-folkrock duo Sam & Julia te gast.

Sam en Julia leerden elkaar enkele jaren geleden kennen op een jamsessie in Amsterdam. Sam was rond de zestien en Julia was een paar jaar ouder. Sam viel Julia direct op. "Ik vond hem er interessant uitzien en was benieuwd wie hij was." Ze spraken die avond over hun muzikale voorkeuren en kwamen erachter dat de muziekstijl Americana de algemene deler tussen hun twee was. "Na de jamsessie hebben we afgesproken om eens samen te gaan schrijven." Dat samen schrijven blijkt te werken. "Aan het begin was er geen echte vriendschap, maar ook geen echte romantische spanning. Dat is denk ik het geheim van een goede samenwerking. Vanaf het begin wilden we gewoon iets moois maken en daardoor waren we direct heel eerlijk tegen elkaar", legt Julia aan Dolf uit. "Doordat wij uitersten zijn qua karakter, werkt het heel goed. Sam is gek op het studioproces en ik vind dat een hel. Maar in het schrijven kunnen we elkaar goed vinden. We kunnen heel goed over en weer stoeien over een liedje. En er komt altijd iets uit wat wij alleen niet hadden geschreven."

Debuutalbum Something Somewhere

Op een zolderkamer in Amsterdam schreven zij in één zomer hun debuutalbum Something Somewhere. Het album is bij uitstek een verhalenplaat te noemen. Van het album hebben Sam en Julia het nummer Easy meegenomen om te laten horen. Sam: "Het begon met een gitaarrif en een brabbel melodietje. Het woord 'easy' zat er wel snel in. Ik had een couplet geschreven, maar we wisten nog niet echt welke kant we moesten opgaan. Op den duur begon ik mijn onzekerheden op te sommen en merkten we dat het interessant was als Julia dat ook deed. We hebben het nummer uiteindelijk in een middag afgeschreven." Volgens Julia is 'Easy' ook een uniek liedje. "Normaal schrijven wij liedjes met een kop en een staart, maar dit is echt het minst ronde verhaal."

Naast hun eigen nummer, hebben Sam en Julia ook nummers van anderen meegenomen welke hun op een bijzondere manier erg aanspreken. Welke nummers dat zijn hoor je in de nieuwste aflevering van de podcast Liedjeslust.

Volg Liedjeslust op Spotify

Op Spotify vind je een lijst met álle nummers die zijn meegenomen door de gasten die bij Dolf zijn aangeschoven. Deze lijst vind je hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie