Podcast
BNNVARA

Blokhuis de Podcast: 'Bruce Springsteen, krachtig nostalgisch!'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: 'Bruce Springsteen, krachtig nostalgisch!'

Bruce “The Boss” Springsteen gaf drie daverende concerten in Nederland, een betere reden voor Leo Blokhuis om Springsteen centraal te stellen in zijn meest recente podcastaflevering is er niet.

In 2020 kwam Bruce Springsteen, voor het eerst in zeven jaar tijd, met een nieuw album, getiteld: Letter To You. Het is een plaat die in het teken staat van nostalgie en afscheid. Nee, dan moet je niet denken aan sentimenteel getokkel op een gitaartje met daaroverheen wat gemompel over hoe mooi het leven ooit was. Nee, dit is nostalgie op de manier zoals we Bruce kennen: krachtig.

Het verhaal van dit album heeft een zwart randje. Het lukte Bruce twee jaar lang niet om liedjes voor de E Street Band te schrijven. Toen overleed zijn oude vriend George Theis. Hij was de leadzanger van de band waar de 16-jarige Springsteen in 1965 zanger/gitarist van werd. Volgens Bruce Springsteen zelf heeft hij in die band alles geleerd. Na enkele jaren valt de band uit elkaar en Bruce richt zijn eigen band op. Ook die band stopt na verloop van tijd en wordt opgedeeld in twee nieuwe bands waarvan wij er nu nog steeds één kennen: The E-Street Band.

Ondanks dat Bruce Springsteen met zijn E Street Band wordt afgewezen door Atlantic Records weet hij een contract te tekenen voor het grote Columbia label. Op basis van de gehoorde demo’s van Springsteen verwacht men bij Columbia een akoestische plaat, ze zijn op zoek naar een nieuwe Bob Dylan. Maar daar heeft The Boss geen zin in. Met behulp van wat vrienden uit New Jersey komt hij op de proppen met een elektrisch klinkende plaat.

De eerste twee albums van Bruce Springsteen (Greetings From Ashbury Park en The Wild, The Innocent, The E Street Shuffle) werpen niet de gewenste vruchten af en het geduld bij Columbia begint langzamerhand op te raken. Bruce moet met een succesvol album komen, en als het even kan met daarop een succesvolle single. In 1975 is het raak. Springsteen schrijft Born To Run.

Terug naar het heden! Inmiddels zijn we 48 jaar verder en Bruce Springsteen treedt nog steeds met de bekende energie op. Zijn optredens zijn een feest, maar wel een feest met een serieuze ondertoon. Zo speelt hij steevast het nummer Ghost van dat album Letter To You. Over dat nummer zegt Springsteen zelf: “Het gaat over het mooie en de vreugde van het zitten in een band, en ook de pijn om elkaar te verliezen door ziekte en de tijd”. Dat is een verwijzing naar onder andere zijn oude vriend Theis.

Ieder optreden in de huidige tour sluit The Boss solo af met het nummer I’ll See You In My Dreams. Bruce Springsteen, hij leert ons nostalgisch te zijn op een niet-sentimentele manier. En dat doet hij verschrikkelijk goed.

#22 - Bruce Springsteen, de geboorte van een superster (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie