Podcast
PowNed

Het Kamerdebat was een schijndebat over details die niet ter zake doen

foto: ANP SEM VAN DER WALfoto: ANP SEM VAN DER WAL
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Kamerdebat was een schijndebat over details die niet ter zake doen

In de nieuwe aflevering van Op z'n Kop praten Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman over het 14 uur durende Kamerdebat van gisteren. Deze is afgesloten met een motie van wantrouwen, gesteund door een groot deel van de oppositie. Maar wanneer gaat dat kabinet nou vallen?

Schijndebat

Het Kamerdebat zou moeten gaan over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezing van vorige maand, over de afgehaakte Nederlanders, maar dit is alleen maar schijn. 'Rutte is ons aan het smoren in allemaal details die niet ter zake doen.' Het grootste gedeelde van het debat is het namelijk gegaan over stikstof.

In een bijzaaltje van de Tweede Kamer worden eigenlijk veel belangrijkere uitspraken gedaan. Iedere kabel kan voor een jaar lang intergraal worden afgeluisterd en geanalyseerd door een nieuw wetsvoorstel. Ondanks dat er door ministers wordt gezegd van niet, wordt deze data gedeeld met buitenlandse diensten. Maar dat zijn dezelfde ministers die passages zwart lakken, waardoor dit debat eigenlijk helemaal niet kan worden gevoerd.

'Gast, wij willen jou gewoon weghebben'

Er is geen eenheid van kabinetsbeleid. Een motie van wantrouwen wordt groots gesteund. Het is afwachten wanneer het kabinet gaat vallen, maar wie gaat Rutte laten inzien dat hij alleen maar bezig is met zijn eigen kabinet? 'Gast, wij willen jou gewoon weghebben.' Toch blijft Marianne blijft hoopvol. 'Uiteindelijk winnen wij dit.' De voorspelling blijft: na de zomer hebben we weer verkiezingen.

#97 - OP Z'N KOP! Schijndebat over details die niet ter zake doen - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie