Podcast
PowNed

Hoogleraar Energie-economie: 'Winst afromen van energiebedrijven is een slecht idee'

foto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar Energie-economie: 'Winst afromen van energiebedrijven is een slecht idee'

De energieprijzen rijzen de pan uit en veel burgers kunnen hun rekeningen niet meer betalen. De Europese Commissie gaat de consument de helpende hand bieden en dat moet gefinancierd worden met het afromen van winst van de energiebedrijven. Klinkt goed, met al die dikke winsten die daar gemaakt worden. Maar dat is eigenlijk niet zo'n goed idee.

Dat vindt Machiel Mulder, hoogleraar Energie-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het is volgens hem natuurlijk goed dat mensen en sommige bedrijven die een te hoge energierekening hebben worden geholpen, maar niet om dat te financieren met winsten van energiebedrijven. "Ik begrijp de emotie, want sommige maatschappijen maken enorme winsten. Maar je creëert dan ook een investeringsrisico, dat maatschappijen bijvoorbeeld minder snel gaan investeren in een nieuw windmolenpark. Net als wanneer je de gasprijs zou beperken, dan komt er misschien minder gas naar Europa toe", zegt hij in de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Energieschaarste

Volgens Mulder werken zulke maatregelen niet en moet in plaats daarvan het echte probleem aangepakt worden: "Dat is energieschaarste en om dat aan te pakken hebben we iedereen nodig. Ook de energiemaatschappijen. Wat je zou kunnen doen is bedrijven die heel veel energie verbruiken uitkopen, zoals in de kunstmest- of tuinbouwindustrie. Dan hebben we een veel lagere gasvraag, maar je moet de markt juist verder zijn werk laten doen. De kracht van marktwerking is dat je mensen mobiliseert en iedereen zijn steentje bij laat dragen."

Kortom, er wordt door de politiek niet goed nagedacht volgens Mulder. Het is volgens hem een probleem dat je in het algemeen bij het vraagstuk over energie en de transitie naar duurzaamheid ziet. Bijvoorbeeld bij het dichtdraaien van de Groningse gaskraan en het stoppen met kolencentrales, terwijl er onvoldoende alternatieven voorhanden zijn. Bovendien is er eigenlijk een veel fundamenteler probleem met betrekking tot energieschaarste, zegt hij. Uiteindelijk moeten we allemaal ons gedrag aanpassen en minder energie-intensief leven: "Als iedereen denkt 'na mij de zondvloed', dan komt die zondvloed ook."

Benieuwd wat Mulder nog meer allemaal te zeggen heeft? Luister dan hieronder naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

#74 - OP Z'N KOP! Met prof. dr. Machiel Mulder (Energie-economie) - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie