Podcast
PowNed

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen over raketaanval: 'Ik kon nog net de douche invluchten'

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen over raketaanval: 'Ik kon nog net de douche invluchten'

In een nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW praat Ruud de Wild met oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen. Hij was in Kyiv op het moment dat het Russische leger de Oekraïense hoofdstad binnenviel.

Als verslaggever voor onder andere EenVandaag, Trouw en Vrij Nederland doet Hans Jaap Melissen al jarenlang verslag vanuit oorlogsgebieden. Zo was de journalist aanwezig in onder andere Syrië, Afghanistan en Irak, en brengt hij nu regelmatig nieuws vanuit Oekraïne.

Melissen was aanwezig in hoofdstad Kyiv op het moment dat de Russen de stad bombardeerden, vertelt hij in de nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW. "Ik heb er heel veel meegemaakt", legt hij uit. Melissen zat in een flat, vlakbij een plek waar een Russische raket insloeg. "Ik hoorde ze echt langskomen, ik zat op de negende verdieping toen, en ik kon nog net de douche invluchten."

Uitgelezen slachtoffer?

Tijdens het gesprek met Ruud de Wild heeft Melissen over de gevaren van het vak, en welke invloed dat heeft op zijn privéleven. Zowel de journalist als zijn vrouw houdt er rekening mee dat hij tijdens zijn werk ontvoerd kan worden. "Ik heb weleens gedacht dat ik klemgereden werd", vertelt hij, "maar dan blijf ik heel rustig. Dat is ook het beste wat je kan doen. Daar ben ik ook in getraind."

Luister hieronder naar het volledige gesprek tussen Ruud de Wild en Hans Jaap Melissen.

#8 - 30 MINUTEN RAUW met Hans Jaap Melissen (S08) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

30 MINUTEN RAUW

Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW.

Oorlog in je lichaam

In 2020 kreeg Sigrid, de vrouw van Melissen, de diagnose borstkanker. De journalist deed verslag van de periode die volgde in de NPO Radio 2-podcast Oorlog in je Lichaam. Beluister alle afleveringen hier.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie