Podcast
PowNed

Dr. Jan van de Beek over zijn onderzoek naar immigratie in Op z'n Kop!

foto: Screenshot YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Dr. Jan van de Beek over zijn onderzoek naar immigratie in Op z'n Kop!

In de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met Dr. Jan van de Beek. De wiskundige en antropoloog deed onderzoek naar de economische effecten van immigratie.

Zwagerman en Van Velthuysen geven aan het onderwerp immigratie lange tijd vermeden te hebben, maar vinden dat er nu - door bijvoorbeeld de verkiezingsuitslagen in Italië - ruimte in het debat ontstaan is om over het onderwerp te praten.

Over het onderwerp gaan ze in gesprek met Dr. Jan van de Beek, die is gepromoveerd in wiskunde en antropologie en onderzoek deed naar de economische effecten van immigratie. Hij presenteerde zijn resultaten in 2021 in zijn controversiële onderzoek Grenzeloze verzorgingsstaat: de gevolgen van immigratie voor de overheidsfinanciën.

'Xenofobe opvattingen'

Het onderzoek van Van de Beek werd met de nodige kritiek ontvangen. Hij schreef het in opdracht van het Renaissance Instituut, het wetenschappelijke bureau van Forum voor Democratie. Het logo van de Universiteit van Amsterdam prijkte daarnaast op de omslag van het onderzoek. Na de publicatie verzocht de universiteit om dat te verwijderen.

"De pessimistische conclusies van het rapport lijken dan ook vooral bedoeld ter legitimatie van de xenofobe opvattingen van Baudet en de zijnen", schreef Leo Lucassen, directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en hoogleraar Migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden, over het onderzoek van Van de Beek in de Volkskrant. De FvD-onderzoekers dienden een klacht in naar aanleiding van het stuk van Lucassen, maar die klacht werd ongeldig verklaard.

In Op z'n Kop doet Van de Beek een poging zijn onderzoek te verdedigen. "Als het FvD het onderzoek niet gefinancierd zou hebben, dan zou er denk ik anders naar gekeken worden", beweert hij.

Beluister de nieuwe aflevering van Op z'n Kop! hieronder of check hem in je favoriete podcastapp.

#76 - OP Z'N KOP! Met Dr. Jan H. van de Beek over immigratie - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie