Podcast

Blokhuis de Podcast: Queen of Melancholy, Françoise Hardy

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Queen of Melancholy, Françoise Hardy

Françoise Hardy werd ook wel de Queen of Melancholy genoemd. David Bowie, Mick Jagger en Bob Dylan waren fan. Vorige week overleed zij op 80-jarige leeftijd. In deze podcast geeft Blokhuis een overzicht van haar carrière en vertelt hij wat hij zo mooi vindt aan haar muziek.

Haar muziek kan als triest en melancholisch beschouwd worden, maar niet op een manier die in de wond peutert. Juist op een manier die troost, opbeurt en pijn omdraait in iets moois. Een mooie tekst en melodie was dan ook haar missie. Ze zong het niet alleen in het Frans, maar ook in het Engels, Duits en soms zelfs in het Italiaans.

Ze was een geliefd vrouw. Bob Dylan schreef een gedicht voor haar, Mick Jagger noemde haar de ideale vrouw en David Bowie was verliefd op haar. In 1967 trouwde ze met Jacques Dutronc, componist en zanger. Ze maken veel muziek samen maar gaan zonder te scheiden, uit elkaar in 1981. Ze houden hier een zoon aan over die ook zingt, Thomas Dutronc.

Véronique Sanson

Ondanks de hits in de jaren ‘60 zit het in de jaren ‘70 niet mee voor Françoise, ze raakt een klein beetje in de vergetelheid. In 1972 hoort ze het debuutalbum Amoureus van Franse zangeres Véronique Sanson. Dit vond ze frisser en minder ouderwets klinken dan haar eigen muziek. Ze benadert de producer van dat album en maken samen het album Message personnel, waarvan de titeltrack als single uitkomt en een hit wordt in Frankrijk.

Quote

“Voor mij is er geen Franse zangeres die zoveel schoonheid op de plaat heeft vastgelegd als Francoise”

Blokhuis

In 2016 neemt ze nog een album op met allerlei vrienden en in 2018 is daar haar laatste plaat, Personne d'autre. Maart 2021 maakt Françoise bekend dat ze niet meer kan zingen omdat ze aan kanker wordt behandeld. Die ziekte werd haar op 11 juni op 80-jarige leeftijd fataal. “Voor mij is er geen Franse zangeres die zoveel schoonheid op de plaat heeft vastgelegd als Françoise.”

Wil je horen hoe de prachtige muziek van Françoise Hardy klinkt en wat ze allemaal heeft uitgebracht? Luister dan de nieuwste aflevering van Blokhuis de Podcast.

#24 - De melancholie van Françoise Hardy (S05) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie