Podcast
BNNVARA

Harry Belafonte: 'Van Calypso tot Afrikaanse funk'

foto: Fotograaf: Frank May
  1. Nieuwschevron right
  2. Harry Belafonte: 'Van Calypso tot Afrikaanse funk'

We Are The World. De plaat met een hele rij grote Amerikaanse artiesten die zich in 1985 inzetten voor hongerend Afrika. Deze ken je. De man die het initiatief nam voor USA For Africa was Harry Belafonte. En die overleed op 25 april. 96 jaar oud. Leo vat in Blokhuis de Podcast het leven en de carrière van de muzikant samen.

Even dacht Leo: hij is te oud, het is te lang geleden. Maar goede muziek en zeker ook muziek met een goed verhaal kent geen leeftijd. Dus: Harry Belafonte. “a barrier-breaking legend who used his platform to lift others up. He lived a good life – transforming the arts while also standing up for civil rights. And he did it all with his signature smile and style,” tweette Barack Obama. En hij werkte met grote namen samen: Lenny Kravitz, Jake Holmes, Miriam Makeba, Jennifer Warnes…

Harry Belafonte was acteur, zanger en civil rights activist. Hij schreef zelf niet heel veel, hij zong. En hij sprak. Soms zeer scherp. En hij was vooral een doener: hij was belangrijk voor de zwarte gemeenschap in de VS. Door zich uit te spreken, maar ook door met trots zijn Caraïbische roots te tonen in zijn muziek. Want hoewel hij geboren is in Harlem New York, kwamen zijn ouders uit Jamaica. En in 1956 was hij de eerste zwarte echte superster. Hij scoorde in dat jaar een énorme hit met ‘Day-O’, ook wel ‘Banana Boat’ genoemd.

Voor deze podcast heeft Blokhuis zich weer gestort op de muziek van Harry Belafonte. Het was allemaal wat weggezakt in zijn muzikale geheugen. Maar geconcludeerd kan worden dat deze man prachtige muziek heeft gemaakt. Hij mocht 96 jaar oud worden en laat een geweldige erfenis achter.

#17 - Harry Belafonte, van Calypso tot Afrikaanse funk (S04) - Blokhuis de Podcast

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphoneof Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie