Podcast
PowNed

Prof. Dr. Han Lindeboom spreekt zich opnieuw uit over stikstofbeleid

foto: ANP PHIL NIJHUISfoto: ANP PHIL NIJHUIS
  1. Nieuwschevron right
  2. Prof. Dr. Han Lindeboom spreekt zich opnieuw uit over stikstofbeleid

Professor Lindeboom beïnvloedde met zijn vorige interview in Op z’n Kop het Kamerdebat over stikstof, waarin hij werd geciteerd door Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas. Hoe is het hem sindsdien vergaan?

Terwijl in de Tweede Kamer woensdag de hele dag werd gedebatteerd over de 24 miljard euro waarmee minister Van der Wal de natuur moet redden, spraken Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman met professor dr. Han Lindeboom midden in de natuur op Texel.

Kritische kijk

Met zijn kijk op de stikstofcrisis heeft Lindeboom, die promoveerde op de depositie van stikstof, een heel nieuw licht op de situatie weten te schijnen. Maar zijn kritiek valt niet bij iedereen in de smaak. Binnen zijn eigen partij D66 krijgt hij nog altijd geen gehoor. Lindeboom is zoals zoveel wetenschappers overtuigd van de noodzaak iets te doen aan de uitstoot van stikstof, maar is kritisch op het beleid van de regering.

Overspannen

Lindeboom is overvallen door de reacties na de vorige podcast met Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman. Hij was blij met het podium voor zijn verhaal, dat daardoor door veel mensen is gehoord. Het heeft hem een directe lijn opgeleverd met politici van buiten zijn eigen partij. En hij mocht meerdere keren aanschuiven bij de commissie Remkes. Maar hij is geschrokken van de felle reacties van journalisten, politici en collega-wetenschappers. Hij voelde druk, werd aangevallen, verdacht gemaakt en raakte zijn werkplek kwijt. Het ging hem niet in de koude kleren zitten. “Ik ben daar toch redelijk overspannen door geraakt.” De huisarts adviseerde hem te stoppen met het bestuderen van het stikstofbeleid, omdat dit zijn gezondheid schaadt.

Toch spreekt Lindeboom zich nu opnieuw uit. Hij is te gedreven om zich de mond te laten snoeren en maakt zich grote zorgen om Nederland, dat onterecht op slot zit door het verkeerde stikstofbeleid.

Luister hieronder naar de nieuwste aflevering van Op Z'n Kop:

#99 - OP Z'N KOP! Prof. Dr. Han Lindeboom spreekt zich opnieuw uit over stikstofbeleid - Op z’n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie