Podcast
PowNed

Het World Economic Forum: een gevaarlijke elitaire schijnvertoning?

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het World Economic Forum: een gevaarlijke elitaire schijnvertoning?

In een nieuwe aflevering van Op Z'n Kop! praten Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen over het World Economic Forum.

Terwijl wij allemaal de thermostaat een graadje lager moeten zetten, vlogen afgelopen week 1300 privéjets naar Davos voor de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum. Vandaag is de laatste dag van het evenement waar de CEO's van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici, intellectuelen en journalisten, samenkomen om te praten over wereldproblemen en om ze op te lossen. Klinkt als een goed idee, maar is dat eigenlijk wel zo?

Klaus Schwab - inmiddels 84 - zegt met zijn Duitse accent in het Engels: "de toekomst geven wij vorm". "Dat kun je positief uitleggen, maar het heeft ook iets 'uitsluitends'. Er mag maar een select gezelschap naartoe om mee te praten en ons wordt niks gevraagd. Dus het democratische gehalte ontbreekt", zegt Marianne Zwagerman.

Rick van Velthuysen vult aan: "De beelden zijn overal te bekijken, maar niet op het moment waarop ze elkaar treffen in achterkamertjes en tijdens dinertjes, daar vindt natuurlijk het echte netwerken plaats. Dat kunnen wij niet controleren en maak ik mij af en toe best zorgen om."

Gevaarlijke kant

Uit eerdere edities blijkt dat er op een positieve manier geschiedenis wordt geschreven. Wat kan daarop tegen zijn? Er zitten wel politici maar er zitten ook industriëlen, die alleen een eigen belang dienen. Nu is het op zich wenselijk dat politici naar ondernemers - waar de echte kennis zit - luisteren, maar daar zit ook een gevaarlijke kant aan.

Neem bijvoorbeeld de wapenlobby en oorlogsvoering. Dat vinden we erg, maar we denken niet na over ondernemers die telefoontjes verkopen: "Bedrijven als Apple of Google zitten ook in Davos en praten in de achterkamertjes met politici als Kaag en Von der Leyen, die hebben geen flauw idee waar ze allemaal 'ja' tegen zeggen. Voordat je het weet hebben ze weer allerlei beloftes over data-opslag en privacy gedaan", aldus Zwagerman.

Benieuwd wat de twee nog meer te zeggen hebben over het World Economic Forum en achterkamertjespolitiek? Luister hieronder naar een nieuwe aflevering:

#63 - OP Z'N KOP! Het World Economic Forum - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie