Podcast

Blokhuis De Podcast '80s Special: Hoe de muziekwereld De Muur liet wankelen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis De Podcast '80s Special: Hoe de muziekwereld De Muur liet wankelen

Het is de '80s Achtdaagse bij NPO Radio 2 en dus staat ook Blokhuis de Podcast stil bij dit decennium. In een speciale uitzending diept Leo Blokhuis de rol van muziek bij de val van de Berlijnse Muur uit.

In de eighties broeit het in Berlijn en dat laat ook de muziek niet onberoerd. De tastbare tweedeling tussen Oost en West inspireert veel artiesten tot het schrijven van hun beste werk. In Nederland denken we dan snel aan Klein Orkest, maar Leo stelt in zijn podcast onder meer ook meer werk van Camel en Fisher-Z aan je voor.

Nick Cave in Berlijn en de roots van Rammstein

Maar natuurlijk inspireerde De Muur veel meer artiesten. We horen in de podcast Killing Joke, Iggy Pop en David Bowie. Leo leert ons alles over de Berlijnse connectie van Nick Cave. En in het overzicht van artiesten die een grote indruk maakten op een verdeeld Berlijn mag ook Bruce Springsteen zeker niet ontbreken. Hij trad vóór de val van de Muur voor maar liefst 160.000 mensen op in Oost-Berlijn.

Daar is muziek maken ondertussen meer zeer beperkt mogelijk. Er ontstaat een levendige, grotendeels illegale muziekscène. Hoe we daar uiteindelijk metalgrootheden Rammstein aan over hebben gehouden, vertelt Leo in de podcast.

Ondanks censuur op de kunsten, uit elkaar geslagen demonstraties en opsluitingen, is er uiteindelijk geen houden aan voor de DDR. Het vuur van de vrijheid, opgestookt door al die muzikanten, leidt uiteindelijk tot de val van de Muur. De man die uiteindelijk claimt daar verantwoordelijk voor te zijn, mocht met name oogsten toen het werk al door anderen verzet was: David Hasselhoff, alias Michael Knight uit de indertijd populaire tv-serie Knight Rider. Hij mocht op oudejaarsavond 1989 voor een uitzinnig, verenigd Berlijn zijn hit Looking for Freedom zingen.

Maar na het luisteren van déze podcast weet je voortaan dat hij die zoektocht alleen kon voltooien dankzij het werk van vele anderen.

#7 - De 80s: val van de Muur, met oa Bowie, Springsteen, Pink Floyd en Berlijnse punk (S03) - Blokhuis de Podcast

'80s Achtdaagse NPO Radio 2

Van a-ha tot ZZ Top, van Doe Maar tot de Dolly Dots: NPO Radio 2 staat van vrijdag 18 tot en met vrijdag 25 februari acht dagen lang in het teken van de ‘80s Achtdaagse met alleen maar muziek uit de jaren 80.

Ster advertentie
Ster advertentie