Muzieknieuws

David Hasselhoffs legendarische optreden op de Berlijnse Muur

foto: screenshot YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. David Hasselhoffs legendarische optreden op de Berlijnse Muur

Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur. Een aantal weken later zong David Hasselhoff, in een hoogwerker bij de Muur, zijn hit Looking For Freedom.

Op Oudjaarsavond van 1989, een aantal weken na de val van de muur, pakt David Hasselhoff zijn moment of fame. Tot die tijd is Hasselhoff vooral bekend als ster van serie Knight Rider, maar zijn grote droom is doorbreken als zanger. Hij stapt in een hoogwerker, gekleed in een jas met lampjes en een sjaal met een motiefje van pianotoetsen. Voor een groot publiek van Duitse pro-eenheid activisten speelt hij zijn hit Looking For Freedom.

Anthem van de Muur

Looking For Freedom is de Engelse vertaling van de Duitse hit Auf Der Strasse Nach Süden. Duitsers zagen dat nummer als anthem van 'de val'. Vandaar dat iedereen uit Hoffs handen eet wanneer hij het nummer live ten gehoren brengt. The Hoff is er zelfs van overtuigd dat de val van de muur deels aan hem te danken is. Tot vandaag de dag is hij dan ook van mening dat er een foto van hem in museum Checkpoint Charlie zou moeten hangen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bruce Springsteen

Op 19 juli 1988, een jaar voor de val van de muur, geven Bruce Springsteen en zijn E Street Band een show op Wielerbaan Weissensee in Oost-Duitsland voor meer dan 160.000 mensen. Voordat hij aan het nummer Chimes Of Freedom begint, wil hij de Duitsers graag een hart onder de riem steken. In gebrekkig, maar verstaanbaar Duits deelt The Boss zijn hoop dat de muur snel zal vallen en iedereen weer vrij mag zijn. Niemand had toen ooit verwacht dat de muur iets meer dan een jaar later daadwerkelijk zou vallen. Dit concert wordt door veel aanwezige Duitse fans nog steeds omschreven als onvergetelijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'80s Achtdaagse NPO Radio 2

Van a-ha tot ZZ Top, van Doe Maar tot de Dolly Dots: NPO Radio 2 staat van vrijdag 18 tot en met vrijdag 25 februari acht dagen lang in het teken van de ‘80s Achtdaagse met alleen maar muziek uit de jaren 80.

Ster advertentie
Ster advertentie