Podcast
BNNVARA

Het Van Inkel Archief: de overgebleven archiefstukken

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Van Inkel Archief: de overgebleven archiefstukken

De tissues zijn niet aan te slepen. Het is de laatste aflevering van Het Van Inkel Archief. Daarom een speciale uitzending. Jeroen van Inkel bespreekt geen artiest. Maar neemt je mee langs alle ‘overgebleven archiefstukken,’ de jingles!

De eerste confrontatie van Jeroen met het fenomeen jingles was via de soulshow van Ferry Maat. Het wekelijkse programma bij de TROS op donderdagavond werd door Jeroen en zijn vrienden vanwege de soul en disco uit Amerika vaak in zijn geheel opgenomen, althans, voor in hoeverre dat paste op een cassettebandje. De soulmuziek was op de andere dagen niet op de Nederlandse radio te beluisteren, dus namen zij het op en speelden het de rest van de week af. Ferry had ook een soort jingle-item, hij speelde dan kale jingles af zodat aspirant dj’s en andere hobbyisten deze konden gebruiken. Dit kwam voor Jeroen goed uit.

Dj-talent

In de podcast laat Jeroen de originele opname horen van het cassettebandje waarmee hij de jingles in 1978 opnam. Op een zekere donderdagavond draaide hij ook de tune van de Europarade. De Europarade was de eerste, oorspronkelijke Europese hitlijst die door de TROS werd uitgezonden. Wat voor Jeroen bijzonder was aan deze tune is dat er ruimtes in aanwezig zijn waar je kan praten afgewisseld met gezongen gedeeltes. Toen Jeroen hier voor het eerst op probeerde te praten, merkte hij dat hij op gevoel aan de hand van de muziek probeerde te bepalen wanneer de gezongen gedeeltes kwamen. Dat was de eerste keer dat Jeroen merkte dat hij een zeker dj-talent had.

Kledingadvies

De rest lijkt geschiedenis en in Jeroens carrière hebben veel jingles de revue gepasseerd. Een van deze bekende jingles stamt uit 1983, toen Jeroen werd aangenomen voor een ochtendshow bij radio Veronica. Omdat hij wat montagetijd in de studio overhad, besloot hij een liedje voor zijn vrouw Sandra te maken: “Wat moet ik aan vandaag?” Dit leek Jeroen ook wel een leuk item voor de radio: ‘Van Inkels kledingadvies.’

En vandaag anno 2023 bestaat het item nog steeds en is het te horen op zaterdag en zondagochtend in het radioprogramma Rinkel de Kinkel! (Mocht je nog kledingadvies nodig hebben!)

Wil je meer iconische jingles horen van Jeroen? Luister hieronder naar de podcastaflevering:

#15 - Het Jingle Archief - Het Van Inkel Archief

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie