Podcast
AVROTROS

Drentse metalband Blackbriar schopt het tot legendarisch platenlabel

foto: Blackbriar
  1. Nieuwschevron right
  2. Drentse metalband Blackbriar schopt het tot legendarisch platenlabel

De symfonische metalband Blackbriar uit Assen stond in het voorprogramma van grote acts, en is inmiddels ondergebracht bij het vermaarde platenlabel Nuclear Blast. Hoog tijd voor een belletje van Mike Arntz en Suzanne Bosman met drummer René Boxem!

Blackbriar is een symfonische en gothic metalband uit Assen. De band bestaat al sinds 2012, en als na een paar jaar blijkt dat zangeres Zora Cock zich niet helemaal happy voelt in de muzikale richting die de band is ingeslagen, wordt de stijl veranderd in symfonische en gothic metal. De stem van Zora heeft raakvlakken met die van Kate Bush en komt in deze stijl van muziek veel beter tot haar recht. Daarnaast schrijft Zora alle teksten en deze passen veel beter bij de muziek die de band nu maakt.

Die verandering legt de band geen windeieren. Ze staan in het voorprogramma van acts als Epica, Halestorm, Delain en MaYan en maken grote stappen als band. Vorig jaar bracht Blackbriar, nadat ze eerst diverse singles en EP's hadden uitgebracht, hun eerste album The Cause of Shipwreck uit. Het harde werk van de band is nu beloond met een signing bij een groot metallabel en hun eerste single op dit label is nu een feit: Crimson Faces. Het is voor Suzanne Bosman en Mike Arntz voldoende reden om te bellen met drummer René Boxem. Hij praat ons helemaal bij over de groei van de band, hoe de band past in het genre, de signing bij het label Nuclear Blast en de toekomstplannen. De single Crimson Faces, die volgens René helemaal vertegenwoordigt waar Blackbriar voor staat, wordt helemaal gedraaid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Black metal Friday

Vandaag is het in De Keiharde black metal Friday! In zijn jeugd woont luisteraar Marc Deij in Den Helder en houdt hij van metal. Thuis wordt onder andere Metallica gedraaid. We spreken van voor het digitale tijdperk, en dan is Den Helder een beetje het einde van de wereld, aldus Marc. De platenboer aldaar heeft lang niet alles in de rekken staan.

Als hij begin jaren 90 een platenzaak in Amsterdam binnenwandelt, gaat er een wereld voor hem open. Vooral het album Under a Funeral Moon van Darkthrone maakt hele diepe indruk. Deze black metalband uit Noorwegen is voor Marc altijd een rots in de branding geweest qua het echte metalgevoel. Darkthrone bracht onlangs hun alweer 20ste album uit met de titel Astral Fortress. Van deze plaat vraagt Marc het epische The Sea Beneath the Seas of the Sea aan.

Suzanne heeft een tip meegenomen van de band FJØRT. Zij komen uit Aken en maken posthardcore die als een natuurkracht over je heen walst. Mike gaat terug naar Dynamo Open Air 2000 waar hij een band zag in een halflege tent, maar die snaarstrak de nummers speelden van hun album Engine.

Verder wordt hoor je muziek van Pagan's Mind en King Diamond.

#13 - Darkthrone op verzoek en drummer René Boxem van Blackbriar (S06) - De Keiharde Pödcast

De Keiharde Pödcast

Iedere vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering van De Keiharde Pödcast. Niets missen? Abonneer je dan op de pödcast!

Rock en metal in Nederland krijgen volgens vele fans veel te weinig aandacht op de Nederlandse radio. NPO Radio 2 en AVROTROS vinden dat deze groep luisteraars ook een eigen plek moet hebben waar zij hun muziek horen, nieuws meepikken en vooral zelf inspraak hebben op de inhoud van de podcast. Suzanne en Mike maken deze podcast wekelijks met hart voor hard. Naast nummers die door de luisteraars worden aangevraagd, wordt er ook aandacht besteed aan vele goede Nederlandse bands die het genre rijk is.

Je kunt al je verzoeken, verhalen, muzikale herinneringen, anekdotes, album recensies en hopelijk binnenkort weer concertverslagen mailen naar dekeiharde@avrotros.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie