Podcast
PowNed

Door een nieuwe wet is onze privacy onveilig en niemand is alert

foto: ANP BART MAATfoto: ANP BART MAAT
  1. Nieuwschevron right
  2. Door een nieuwe wet is onze privacy onveilig en niemand is alert

In de nieuwe aflevering van Op z'n Kop praten Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman met Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP). Renske, ofwel ‘de Cirkelzaag van Den Haag’, geeft een inkijk in hoe veilig onze privacy is in Nederland en hoe weinig wij hierop alert zijn als burger. “We beseffen niet hoeveel we van onszelf weggeven als we gewoon websites bezoeken.”

Waarborgen versoepeld

Onze mensenrechten worden constant geschonden en niemand let op. Het debat over een nieuwe wet voor de AIVD en MIVD is losgebarsten. In 2018 is er tijdens een referendum tegen de sleepwet gestemd. Met deze wet kan grootschalig informatie worden getapt van kabels en deze mogen ook worden gedeeld met het buitenland. Door het referendum zijn er destijds waarborgen ingesteld. Zo moet er vooraf toestemming worden gevraagd op de interceptie, er moet toezicht blijven en alle data moet op een gegeven moment vernietigd worden.

In het nieuwe wetsvoorstel worden deze waarborgen flink versoepeld. Zo kunnen de AIVD en MIVD computers hacken van mensen zonder toestemming als hun gegevens in een ander onderzoek opduikt. "Dat heet het zogenaamde bijschrijven. Dat is gigantisch.” Dus alles, zelfs wat je kijkt op YouTube of wat je WhatsAppt naar je vrienden, kan straks in een sleep worden binnengehaald, bewaard worden, geanalyseerd worden en met het buitenland gedeeld worden.

Censuur en druk

De overheid censureert door het weglakken van informatie. Mensen die in de toetsingscommissie zitten stappen eruit, omdat daar veel meer gebeurt dan we weten, maar mogen en kunnen ze niet verspreiden. Journalisten worden ingezet om het verhaal van het ministerie te verspreiden, terwijl daarbij allerlei dingen verborgen worden gehouden. “Macht moet zorgen dat het zich altijd laat delen en controleren, dat is wat hier misgaat.”

Op de Tweede Kamer wordt druk uitgeoefend om het nieuwe wetsvoorstel te bekijken, maar ook daar wordt nog informatie achtergehouden. Rutte heeft aangekondigd dat er nog een enorme aanpassing bijkomt, maar deze ligt nog bij Raad van State. “Als de regering al z’n informatie heeft, dan kunnen wij geïnformeerd worden en dan gaan wij uitstippelen hoe we het gaan doen.” Het wordt wel oppassen dat ze dit niet laten wachten tot het najaar. Dan is het namelijk altijd druk met begrotingen en kunnen ze zo proberen het in een avonddebat van een paar uur erdoorheen te drukken. Is het kabinet dan al gevallen is de vraag? Dan zit Renske er namelijk niet meer bij, zij laat in de podcast weten dat ze na deze termijn gaat stoppen als Lid van de Tweede Kamer.

#98 - OP Z’N KOP! Met Renske Leijten (SP) over de veiligheid van onze privacy - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie