Podcast
EO

Hendrik Jan Bökkers: 'Ik heb een hekel aan groepjes mannen'

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Hendrik Jan Bökkers: 'Ik heb een hekel aan groepjes mannen'

"Het leven is een vossenjacht", zingt Hendrik Jan Bökkers van de Sallandse rockband Bökkers. Hij schreef het na een bezoekje aan de braderie en inmiddels is het de bouwsteen van hun nieuwste single die hij samen met Martine ontleedt in een nieuwe aflevering Tekstuele Voorlichting.

Hendrik Jan Bökkers zit met zijn band momenteel midden in een tour. "Wij zitten nu inderdaad midden in de theatertour. We bijna op het einde eigenlijk." Toch heeft hij tijd weten te maken om aan te schuiven bij Martine. "Ik heb ook kleine kinderen, heel veel. En dit is waarschijnlijk rustiger dan thuis", lacht de zanger.

'Taal leeft'

Eerder dit seizoen was de kunstenaar en schrijver Jack Poels al te gast bij Martine. Toen draaide het natuurlijk om het Limburgse dialect. En nu geeft Bökkers een lesje Sallands, of beter gezegd: Nedersaksisch. "Ik kom van oorsprong uit Heino, dus ik praat Heinoos. En Heinoos is een Sallands dialect. En het Sallands is een dialect van het Nedersaksisch. En Nedersaksisch is sinds 2018 - eigenlijk daarvoor al - erkend als een officiële taal in Nederland. Dat wordt gesproken in de provincie Groningen, in het zuiden van Friesland, Drenthe, Overijssel, een heel stuk van Gelderland, de Veluwe, de Achterhoek. Op Urk praten ze ook Nedersaksisch, dus Flevoland is eigenlijk ook een Nedersaksische provincie. En een heel stuk in Duitsland."

Ondanks zijn liefde voor het dialect wordt er bij Bökkers thuis toch voornamelijk Nederlands gesproken. "Ik vind het dialect hartstikke mooi. Maar ik ben niet zo'n purist in de zin van dat ik vind dat het met alle geweld op de manier zoals het nu gesproken wordt, bewaard moet blijven”, legt hij uit. Star vasthouden aan de taal zoals ‘ie is, maakt er “een dode taal” van, vertelt de zanger. "Taal leeft en taal verandert steeds."

Vossenjacht

In deze aflevering hoor je verder hoe de Bökkers-frontman samen met Martine de tekst van Vossenjacht ontleedt. Ook raken ze verzeilt in een gesprek over je mening wel of niet mogen geven, achter de kudde aanlopen, lompheid in het dialect, relativering van het bestaan én groepjes mannen.

#30 - HENDRIK JAN BÖKKERS: ‘Ik heb een hekel aan groepjes mannen’ (S07) - Tekstuele Voorlichting

Tekstuele Voorlichting

In deze podcast duikt NPO Radio 2-dj Martine ten Klooster in een betekenisvolle songtekst. Waarom raakt iets en welk verhaal zit erachter? In gesprek met de artiest kom je tot de antwoorden. Soms intiem, soms ontroerend, soms luchtig en soms vol gezelligheid. Altijd met nieuwsgierigheid, liefde voor muziek, oprechte interesse en jouw input.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je iPhone- of Android-telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie