Podcast
PowNed

Mondkapjesdebat: 'Is de onderste steen wel boven gekomen?'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Mondkapjesdebat: 'Is de onderste steen wel boven gekomen?'

Data-speurders Daniël en Kees doen niets liever dan naar informatie zoeken in de gegevens die zijn vrijgegeven op basis van Wob-verzoeken. In de nieuwe aflevering van Op Z'n Kop! geven ze Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen een inkijkje in hun werk.

Door Tweede Kamerleden wordt volop gebruik gemaakt van de diensten van Daniël en Kees, want daar hebben de Kamerleden zelf geen tijd voor natuurlijk. Door middel van speciale zelfgeschreven software kunnen de data-speurders in de documenten snel op zoek naar bepaalde trefwoorden om iets uit te zoeken. "Dan krijg je vanzelf een kleinere selectie die je door hoeft te werken", zegt Daniël (niet zijn echte naam, de keerzijde van het werk) in gesprek met Rick en Marianne.

De mondkapjesdeal

Zo had je recent het debat met Hugo de Jonge over de mondkapjesdeal met de stichting Hulptroepen Alliantie van Sywert van Lienden. Iets waar de Volkskrant over berichtte, maar waar de data-speurders het werk hadden gedaan door de ontdekking van De Jonge's privé-mailadres. "Dan zie je dus een aantal Kamerleden met onze producties rondlopen. En een minister Helder die zegt: 'oh, maar er is ook nog een tweede prive-mailadres van De Jonge'. Wat gebeurt er vervolgens? Een Kamerlid bericht mij of ik kan kijken of dat adres óók wordt gebruikt. Gewoon tijdens het debat, dat is toch briljant?"

'Daar is de wet toch niet voor bedoeld?'

Zwagerman vraagt zich af of dat ook zo was. "Dat is het rare. Dat hele e-mailadres, waarvan De Jonge zegt, dat heb ik ook gebruikt, komt nul keer voor", zegt Daniël. Met andere woorden: niet alles is naar buiten gekomen in de Wob-verzoeken, blijkbaar. Daar is de wet toch niet voor bedoeld?"

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering:

#58 - OP Z'N KOP! Deel 2 met data-speurders Kees en Daniël

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie