Podcast
BNNVARA

Cabaretier Vera van Zelm over De Pitch Studio: 'Comedy heeft altijd een kern van waarheid'

foto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Cabaretier Vera van Zelm over De Pitch Studio: 'Comedy heeft altijd een kern van waarheid'

Vanaf vandaag is de vijfde aflevering van de Pitch Studio de beluisteren. In deze aflevering komen weer vier bijzondere podcasts langs die door de strenge podcastafdeling worden besproken. Wij vroegen maker en cabaretier Vera van Zelm naar de reactie en het maakproces van de podcast!

Hey Vera! Dit is je eerste eigen podcast, en sowieso een van de eerste comedy-podcasts van Nederland. Vond je het leuk om te maken?

Ik heb wel eerder ook meegewerkt aan de De Speld Podcast, maar dit was het eerste podcast project vanuit mezelf. Het bleek al gauw een project dat redelijk uit de hand liep: met heel veel productionele taken, een groot script, en veel verschillende mensen. Gelukkig haakte Roel Bloemen aan, met wie ik het uiteindelijk samen ben gaan maken. Daarnaast had ik het geluk dat heel veel goede en grappige mensen enthousiast werden van het project en het daardoor ook heel leuk was om te doen. Elke opnamedag werd er heel veel gelachen, en dat maakte het het werk meer dan waard. Ik hoop trouwens ook dat je dat eraan afhoort.

Bij heel veel podcasts-sketches dachten wij: deze zou zo een echte podcast kunnen zijn. Zie jij die kern van waarheid ook?

Zeker. Comedy heeft ook altijd een kern van waarheid in zich. Als het niet uitgaat van algemeen bekende aannames, dan kunnen mensen het moeilijk grappig vinden. Ik hoorde trouwens ook al dat er ooit zelfs een pitch is ingestuurd zoals wij ook hebben gemaakt: een podcast waarin de maker antwoord wil vinden op de vraag waarom zij zo graag een podcast wil maken. Dat vind ik erg grappig.

Comedy-podcasts zijn er in Nederland nog niet zoveel. Wat zijn jouw inspiratiebronnen? Waar luister je zelf veel naar?

Ik heb echt van alles geluisterd. Ook juist die podcasts waarbij je denkt: waarom maken mensen deze podcast? Ik hoorde er eentje waarbij 4 vrouwen gingen borrelen en een podcast maken. En ik denk eigenlijk dat zelfs als bijvoorbeeld een huisgenoot thuis was geweest, die expres die kamer had verlaten omdat het niet leuk was om naar te luisteren. Het feit dat zij er dan een podcast van maken en de wereld in slingeren, dat vind ik erg grappig. Daarom luister ik dan. Op zoek naar aanwijzingen: waarom deze vrouwen dat durven, en waarom ze denken dat alles wat ze zeggen ertoe doet. Datzelfde gevoel heb ik trouwens bij de ‘lachende mannen podcast’. Je hoort mannen de hele tijd lachen, maar is het nou echt grappig?

De podcast is nu twee weken uit, heb je al veel reacties gehad?

Ja er komen nu steeds meer reacties binnen. Erg positief allemaal! Dus dat is erg leuk. We hebben er heel hard aan gewerkt, en dan is het natuurlijk heel spannend of mensen er net zoveel lol aan gaan beleven als wij.

En dan om af te sluiten even een pitch: waarom MOET de Radio 2-luisteraar deze podcast luisteren?

We hebben zéker de helft van het materiaal eruit geknipt, misschien wel meer. Dat lijkt me een kwaliteitskeurmerk wat eigenlijk bij elke podcast zou moeten staan. Als er meer dan de helft van het materiaal is uitgeknipt, dan weet je dat de makers weten dat niet alles wat ze uitkramen de moeite waard is, en het beste over is. En: volgens mij is dit één van de weinige podcasts waar je hardop om moet lachen. Dat hoop ik in ieder geval.

Beluister de nieuwe aflevering van De Pitch Studio hieronder, of check hem in je favoriete podcastapp!

#5 - Direct messaging - De Pitch Studio

De Pitch Studio

In De Pitch Studio ben je getuige van een vergadering van drie werknemers van BNNVARA, gespeeld door Niels van der Laan, Vera van Zelm en Ruud Smulders. Tijdens deze vergadering beluisteren ze ingezonden podcasts en moeten ze besluiten welke podcast uiteindelijk gemaakt mag worden. In de komische podcast word je meegenomen in hun zoektocht naar de perfecte podcast. Lukt het zo om uiteindelijk overeenstemming te vinden in wat er gemaakt moet worden?

De cabaretiers die te horen zijn in De Pitch Studio zijn Owen Schumacher, Tim Kamps, Yora Rienstra, Christine de Boer, Roel Bloemen, Wart kamps, Sander van Opzeeland, Jennifer Evenhuis, Martijn Hillenius, Fuad Hassen, Yvonne van den Eerenbeemt, Kees van Amstel, Thomas Gast, Kiki Schippers, Vera van Zelm en Hanneke Drenth.

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie