Podcast
BNNVARA

Blokhuis de Podcast: Gary Wright de synthpionier

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Gary Wright de synthpionier

Gary Wright ken je wellicht van zijn hit Dream Weaver. Maar hij maakte veel meer prachtige muziek, onder andere met zijn vriend George Harrison. Deze maand overleed hij, in deze podcast daarom een eerbetoon aan Gary Wright.

Toen Leo Gary Wright leerde kennen, had hij al een hele carrière achter zich. Een bijzondere Amerikaan die veel in Engeland werkte, meestal met niemand minder dan George Harrison.

Dream Weaver

Gary Wright besloot een plaat te maken met alleen toetsen en een drummer. Een all-keyboard plaat. En ja, er waren eerder wel meer synthesizer platen gemaakt, maar nooit eerder zo toegankelijk. Het was eerder meer experimenteel, nooit zo hitgevoelig, pop en duidelijk gebouwd op de synth. In 1975 scoort Gary Wright dan eindelijk een hit met Dream Weaver.

Het idee voor de tekst van dit nummer haalt Wright uit India. Hij is samen met Harrison geïnspireerd door de Indiase religie. De 'Dream Weaver' komt uit een Indiaas gedicht dat spreekt over "the idea of the mind weaving dreams".

Revolutionair

Een van de weinige nummers uit die tijd waarvan Leo zich nog kan herinneren dat hij het voor het eerst hoorde. Het was zo anders, zo mooi, zo dromerig. Maar nu weet Leo dat het ook een revolutionair nummer was.

Wil je meer weten over het leven en de carrière van Gary Wright? Je hoort het in een nieuwe Blokhuis: de Podcast. Nu op je podcastfeed!

#32 - Gary Wright, de vriend van George Harrison (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Heb je een vraag of opmerking over deze podcast? Mail ons via podcast@bnnvara.nl!

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie