Podcast
BNNVARA

Een voorproefje van het nieuwe album van Danny Vera in Vinyl Vrijdag

foto: Ben Houdijkfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een voorproefje van het nieuwe album van Danny Vera in Vinyl Vrijdag

Het is vrijdag en dus staat er weer een nieuwe aflevering van Vinyl Vrijdag voor je klaar, de podcast waarin je bijgepraat wordt over het laatste vinylnieuws en Esther Vollebregt (Record Store Day) en Wouter van der Goes (NPO Radio 2) je nieuwe releases laten horen. Vandaag onder meer Danny Vera, Huey Lewis & The News en Gildor. Ook nemen ze natuurlijk weer een kijkje in iemands platenkast en vandaag horen ze van zanger Ruben Hein wat zijn favoriete album aller tijden is.

#28 - Danny Vera, Corey Taylor en Gildor (S02) - Vinyl Vrijdag

Nieuwe releases:

  • Gildor - Silent River Deze LP van de Utrechse Folky Singer-songwriter Gildor is nu een week oud. Gildor is ontdekt toen de Britse muziekindustrie veteraan Sandy Robertson op internet stuitte op zijn coverversie van John Martyns Solid Air op Youtube. Ze besloot verder te zoeken naar meer muziek en kwam terecht op Gildors eigen nummer Medisun, die hij in zijn Utrechtse slaapkamer had gemaakt. Ze nodigde hem uit voor een opnamesessie in de Londense RAK Studio’s. De producer van het album is Isabel Gracefield, die ook met Adele, Michael Kiwanuka, Radiohead en Sam Smith heeft gewerkt. Sandy Robertson overleed in de zomer van 2022 waardoor de samenwerking werd overschaduwd.
  • Huey Lewis & The News (reissue, 40th) - Sports Op deze 1LP staan 9 nummers, het is een reissue en wordt uitgegeven door Capitol. Huey Lewis & The News is een Amerikaanse poprockband. Ze hadden hits met The Power of Love, Stuck With You en Hip To Be Square. Sports is het derde album van de band en werd uitgebracht op 15 september 1983. Deze heruitgave kwam dus exact 40 jaar later uit. Het album had 4 top 10 hits op the Billboard Hot 100 en eindigde nummer 2 op de Billboard Year-End lijst van 1984. Daarop staan hits als The Heart of Rock & Roll, If This Is It, Heart and Soul en I Want a New Drug.
  • Corey Taylor - CMF2 Corey Taylor is de frontman van Slipknot en Stone Sour. Hoewel Stone Sour nu al een tijdje op mute staat, kon hij met die band al wel -meer dan bij Slipknot- spelen met hardere rock en persoonlijke nummers. En met zijn solowerk breidt hij dit nog verder uit. Het is inmiddels het tweede soloplaat die hij uitbrengt en volgens OOR hinkt deze plaat op heel veel gedachten. Zo is de opener The Box een countrydeuntje en Post Traumatic Blues en Talk Sick zijn juist echte hardrockkneiters! Midnight is daarentegen juist een ballade. De LP is op 15 september uitgekomen bij BMG. Over de eerste single die van het album uitkwam, Beyond zegt Taylor dat dit nummer al sinds 2006 in de kinderschoenen staat. Hij schreef het oorspronkelijk als een agressief romantisch nummer, maar voor hem is het inmiddels ook een soort van 'kom samen' nummer geworden.
  • Danny Vera - DNA Het heeft voor Danny Vera even geduurd, zo’n 20 jaar, voordat hij doorbrak. Met Roller Coaster heeft hij zich definitief ertussen gewurmd. Dat nummer heeft alle records verbroken en is inmiddels bijna 100 miljoen keer gestreamd op Spotify. Zijn nieuwe album DNA is op een andere manier dan gebruikelijk was voor de zanger tot stand gekomen. "Waar ik normaal 2 à drie 3 doe over 20 liedjes, heb ik ze nu in 2 maanden tijd geschreven", vertelt hij. "Alles kwam er eigenlijk gewoon spontaan uit." Ook de vibe op dit nieuwe album is anders dan die op zijn vorige plaat The New Now. Zo zijn de nummers meer rock ‘n roll en blues en zo authentiek mogelijk. Op DNA staan zestien nummers. Op het album keert hij terug naar zijn bakermat met nummers die hun wortels hebben in de Amerikaanse rootsmuziek. Het nieuwe album verschijnt op 13 oktober bij Excelsior Recordings. De plaat is in één keer in de Middelburgse Schouwburg opgenomen. Zonder clicktracks of autotune en inclusief de kleine imperfecties.

In de platekast van Ruben Hein

Zanger en pianist Ruben Hein kiest voor Aretha Live at Fillmore West. Een legendarische plaat, volgens hem. Hij luistert hier vaak naar, ook met zijn kinderen. "Zij gaan hier ook heel hard op."

Wil je alle besproken platen luisteren en nog meer te weten komen de keuze van Ruben? Luister dan de podcast Vinyl Vrijdag op jouw favoriete streamingdienst.

NPO Luister

Wil je ook eens een paar andere goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je op NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Gerelateerde podcast

Vinyl Vrijdag

Vinyl Vrijdag

Ster advertentie
Ster advertentie