Podcast
PowNed

Zwagerman & Van Velthuysen blikken terug op roerige week met boer Koos Cromwijk

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwagerman & Van Velthuysen blikken terug op roerige week met boer Koos Cromwijk

Boer Koos Cromwijk ging vorige week viraal op internet toen hij vol emotie tijdens het stikstofdebat Kamerleden toesprak. Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen spreken met hem in de laatste Op z'n Kop! van dit seizoen over dat moment, zijn gesprek met minister Staghouwer en Van der Wal, kracht halen uit het geloof, onderbroken worden bij Op1, actievoeren, angst voor de trekker en stedelingen versus boerenlui.

Toen boer Koos vorige week emotioneel de Kamerleden toesprak, kreeg hij na afloop van het stikstofdebat een gesprek kreeg met minister Staghouwer en Van der Wal. Cromwijk is gelovig en vertelt hoe hij Staghouwer toesprak: “Ik zei u bent ook gelovig. Als u straks in de hemel komt, moet u rekenschap afleggen bij God. Wat heeft u met die boeren van Nederland gedaan? Dat raakte hem en daardoor ging hij echt luisteren.” Dit in tegenstelling tot minister Van der Wal, bij wie Cromwijk het gevoel kreeg dat ze vooral naar huis wilde.

'Er is een schisma aan het ontstaan tussen stadse mensen en boerenlui'

Ook bespreken Zwagerman & Van Velthuysen de boerenprotestacties en hoe deze worden belicht in de media. Zwagerman hekelt hoe de trekker momenteel wordt neergezet als moordwapen. “Mensen die de stad nooit uitkomen vinden dat heel afschrikwekkende machines. Ze zien daar een soort wapentuig in. Er wordt een beeld gecreëerd alsof het oorlog is, terwijl het gewoon jullie dagelijkse gereedschap is”, aldus Zwagerman tegen Cromwijk. Van Velthuysen vult aan: “Er is een schisma aan het ontstaan tussen stadse mensen en boerenlui.”

Beluister hier de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!:

#68 - OP Z'N KOP! - Met boer Koos Cromwijk - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Ster advertentie
Ster advertentie